Protesten tegen de PP in Barcelona [update]

  • Home
  • Protesten tegen de PP in Barcelona [update]

protest-ppIn het centrum van Barcelona hebben honderden mensen hun tent opgezet, zo weet de NOS te melden. Ze demonstreren vanwege het corruptieschandaal rond de Partido Popular (PP) van premier Rajoy. Ze eisen dat de huidige regering opstapt. In Madrid gingen duizenden mensen de straat op.

[update 18:46, premier ontkent]

Net als donderdag waren er ook demonstraties bij het partijbureau van de PP. De partij wordt al weken beschuldigd van corruptie. De oud-penningmeester van de partij zou er jarenlang een zwarte boekhouding op na hebben gehouden. De partij ontving illegale donaties die als bonussen werden uitgedeeld aan leden in de top van de partij. Ook de naam van premier Rajoy wordt nu genoemd.

Persconferentie

De premier van Spanje, Mariano Rajoy, ontkent dat hij en andere prominenten van zijn partij, Partido Popular, zwart geld hebben aangenomen. Rajoy sprak bij een speciaal bijeengeroepen vergadering van de partijtop: “Ik heb er maar een paar woorden voor over: het klopt niet.”

De premier liet ook weten dat hij al zijn belastingaangiftes op een website zal publiceren. Hiermee wil hij een einde maken aan alle aantijgingen.

Donderdag schreef het Spaanse dagblad El País over de geheime boekhouding van voormalige boekhouders van Partido Popular. Hierin zouden contante schenkingen van zakenmensen staan. Deze werden verdeeld onder Rajoy en andere prominente leden van de partij. Volgens het dagblad zou Rajoy elf jaar lang 25.000 euro per jaar geïncasseerd hebben.

Eduardo Torres-Dulce, de Spaanse procureur-generaal, liet vrijdag weten dat de documenten van El País genoeg aanleiding geven voor verder onderzoek naar de mogelijk corrupte boekhouding van Partido Popular.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *