Prijs amandelen vliegt omhoog

  • Home
  • Prijs amandelen vliegt omhoog

Amandel pluk machineIBIZA – De amandel op Ibiza is dit jaar niet alleen lekkerder, maar ook stukken duurder. De oorzaak is de enorme vraag vanuit China naar de noot.

De stijging van de prijs voor een kilo amandelen van Ibiza is niet te wijten aan de verbeterde smaak dit jaar, maar aan de stijgende vraag vanuit China. Vorig jaar wisselde een kilo van de noten voor € 1,10 van eigenaar en dit jaar brengen de amandelen makkelijk € 1,70 per kilo op, een stijging van 54%. “In principe is dit te wijten aan een daling van de productie van andere markten en ook het feit dat er een grotere vraag vanuit de Chinese markt optreedt,” legde hij de manager van de Cooperativa de Sant Antoni, Juan Antonio Prats uit.

Ongeveer twee jaar geleden bracht de coöperatie een eigen merk op de markt: Ametlla. Van dit merk werd er ongeveer 50 ton verkocht. “Dit jaar zijn we op weg naar min of meer hetzelfde aantal”zegt Prats.

Het feit dat de smaak van de amandel op Ibiza zo goed, is te danken aan de enorme droogte waar het eiland onder gebukt ging deze zomer. Vreemd genoeg verbetert dit de smaak van de noot enorm.

De hoeveelheid van de oogst is ook aanzienlijk verbeterd door de aankoop van een paraplu-vormige machine door de coöperatie. Daarnaast komt er nog een nieuwe machine om de noten te kraken. Dit apparaat heeft een capaciteit van 80 tot 100 ton per uur. Alle moderne technieken maken het steeds rendabeler voor boeren om amandelen te laten groeien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *