13.9 C
Ibiza Town

Praalwagens klaar voor de optocht vandaag

Moet lezen

drie-koningenOp 6 januari is de laatste dag van alle feestelijkheden rond de kerst, want dan viert Spanje Driekoningen. De avond er voor is er een parade met de drie koningen door de stad en krijgen kinderen (zoals in Nederland met Sinterklaas) cadeaus. Volwassen geven elkaar dan ook vak een cadeautje in de vorm van een grap. Bakkers bakken die dag speciaal gebak in de vorm van een O.

Aan de parade in ibiza stad zullen vandaag vijf praalwagens deel gaan nemen. Er is voor de parade een budget van 25000 euro beschikbaar, aanzienlijk minder dan andere jaren voor de 300 vrijwilligers die de tour organiseren. Bijzonder is dat er dit jaar voor het eerst een dressuurpaard meeloopt met de optocht.

De tres Reyes Magos heten Melchior, Caspar en Balthasar, en zijn de drie wijzen die op reis gingen om het pasgeboren kindje Jezus te zoeken en te aanbidden. Op 5 januari komen de tres Reyes Magos per boot (daar waar mogelijk) aan in Spanje waarna meestal een optocht plaatsvindt, de Cabalgata de Reyes, waarin de drie koningen op wagens, paarden, olifanten, kamelen en onder begeleiding van muzikanten en andere verklede groepen door de stad of het dorp rondrijden. Dagen van te voren worden er echter al wijzen gesignaleerd in winkelcentra en cadeauwinkels om de brieven die de kinderen schrijven met daarop hun wensen in ontvangst te nemen en om foto’s te maken met de wijze mannen. Het Hiper centro had er zelfs een speciaal zaaltje voor ingericht dit jaar.

Kinderen dienen van te voren op het balkon of onder een raam de schoen te zetten met daarin wat lekkers om zo de cadeaus van de Reyes Magos te ontvangen op de avond van 5 januari. Mochten de kinderen zich slecht hebben gedragen gedurende het jaar ontvangen ze carbón dulce, een zakje zoete houtskool. 6 januari is in Spanje een nationale feestdag en ook de dag waarop je op straat veel kinderen zult aantreffen die hun nieuwe speelgoed uit proberen.

De ouders en uiteraard ook de kinderen genieten tijdens het Driekoningen van de Roscón de Reyes, de Driekoningskrans, met of zonder slagroom. Traditioneel zit er ergens in de Roscón een boon verstopt en wie hem op zijn bord vindt moet de Roscón betalen. Tegenwoordig vindt je steeds vaker een klein poppetje of beestje in de krans. En dat betalen, daarvan komt in de praktijk natuurlijk niet veel van terecht.

praalwagen

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste Artikel