Picudo rojo overleeft

  • Home
  • Picudo rojo overleeft

palmsnuitkever-behandelingIBIZA – Onze redactie sprak gisteren met één van de grootste “picudo rojo” bestrijders op het eiland. Het beestje lijkt amper onder de indruk van conventionele bestrijding.

Er worden steeds nieuwe middelen ingezet om de plaag van de rode palmsnuitkever te bestrijden. Ibiza wordt al jaren geteisterd door de kever, die zich nestelt in het hart van de Canarische Palm. Momenteel kiezen de door de Consell gelicenseerde bestrijders voor een integrale aanpak van de palmkever die gericht is op het doden van de larven, poppen en kevers door parasitering met insectparasitaire nematoden (aaltjes).

Met het product Biocontrole Palm, wat een speciale nematodenformulering bevat zijn de bestrijders nu actief op het eiland. Wanneer de nematoden op de palmkronen uitgezet worden, gaan ze actief op zoek naar de larven van hun prooien. De nematoden dringen de larven binnen en scheiden een bacterie af die dodelijk is voor de larven, maar ook poppen en volwassen kevers zelf. De nematoden vermenigvuldigen zich in het kadaver waaruit een nieuwe generatie nuttige nematoden ontstaat die zelf ook op zoek gaan naar nieuwe gastheren.

Nematoden kunnen niet lang buiten hun gastheren leven, waardoor het behandelen van een niet besmette palm helaas eigenlijk zinloos is. Ook overleven de nematoden niet als de buitentemperatuur overdag boven de 25 graden celcius is.

Een geïnfecteerde rode palmsnuitkever larve verkleurt van witbeige naar okergeel. Nematoden zijn veilig voor mens en dieren en brengen volgens de leverancier in Nederland geen schade aan nuttige insecten. Biocontrole Palm wordt op 2 manieren toegepast. Een deel van de nematoden worden in de kroon van de palmen aangegoten of verspoten. Voor de buitenkant van de palmen worden de nematoden geleverd in een speciale formulering zodat de nematoden enkele uren vochtig blijven. Hierdoor drogen ze niet snel uit en krijgen meer tijd om in allerlei gaten die gemaakt zijn door de kevers een weg naar binnen zoeken. Daarnaast kunnen ze ook aan de lopende palmsnuitkevers blijven plakken en deze infecteren.

Er zijn proeven gedaan met deze methode waar er gemarkeerde kevers dood gevonden werden in andere palmbomen. Biocontrole Palm heeft daarom ook een preventieve werking op de volwassen kevers. Insectparasitaire nematoden komen van origine voor in onze bodem en zijn daarom ook opgenomen in de Flora- en Faunawet als beschermde bodembewoners. Deze aaltjes zijn ongevaarlijk voor mens, dier, milieu en nuttige insecten.

Hopelijk een nieuw hoofdstuk in de gigantische strijd tegen dit afschuwelijke insect, wat van nature geen vijanden kent op Ibiza en zich daarom in een ultra hoog tempo kan voortplanten.

larve-palmsnuitkever
De larve van de Rode Palmsnuitkever
palmsnuitkever
Een volwassen palmsnuitkever

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *