15.4 C
Ibiza Town

Perseïden zwerm de komende nacht

Moet lezen

perseidenIBIZA – Ieder jaar trekt de aarde door de Perseïdenzwerm, een wolk van stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. Heel wat van die stofdeeltjes komen de dampkring van de aarde binnen waardoor ze verbranden en als vallende sterren worden genoemd.

Bij het binnendringen van de dampkring ontstaat er zoveel wrijving dat de deeltjes verbranden en een kortstondige lichtstreep aan de hemel vertonen. De activiteit van de Perseïden begon al op 8 augustus maar de piek is in de nacht van 12 op 13 augustus. Door de hoge stand van de radiant (de plaats vanwaar de meteoren van een zwerm vandaan te lijken komen) aan de hemel, is het grootste aantal Perseïden in de tweede helft van de nacht te zien.

Om deze meteoren waar te nemen heb je geen sterrenkijker nodig, je kunt ze eenvoudig met het blote oog zien. Een kwartiertje omhoog kijken (bij helder weer) en je zult er gegarandeerd een aantal waarnemen. Vanuit een stedelijke omgeving (met veel lichtvervuiling) zal het zichtbare aantal meteoren een stuk lager zijn. Dit jaar zal de maan overigens ook de waarnemingen ernstig storen. Tijdens een maanloze nacht kan je op een donkere plaats rond het Perseïdenmaximum tientallen meteoren per uur waarnemen.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste Artikel