Parasiet vermoedelijke oorzaak van de Flamingo sterfgevallen

  • Home
  • Parasiet vermoedelijke oorzaak van de Flamingo sterfgevallen

Afgelopen twee weken zijn er inmiddels 25 dode flamingo’s geregistreerd op zowel Ibiza, bij Ses Salinas, als Formentera. Men begreep tot dus ver nog niet waarom de één na de andere Flamingo plotseling overlijdt.

In diverse media werd er behoorlijk gespeculeerd dat de mens het overlijden van de roze vogelsoort veroorzaakt. Ook gaven sommige kranten de schuld aan de wisselvallige weersomstandigheden van de afgelopen maand.

Echter is er vandaag bekend gemaakt dat een parasiet de boosdoener blijkt te zijn. Een dierenarts heeft een dode flamingo onderzocht en haalde toen een lintworm uit zijn darm; een dodelijke parasiet die het dier doodde.

Er zijn meerdere lijkschouwingen uitgevoerd in de Sant Ferran Formentera Veterinaire Kliniek. De dierenarts benadrukt dat alle flamingo’s die hij de afgelopen dagen heeft geanalyseerd, één ding gemeen hebben: “ze vertonen allemaal dezelfde kenmerken, ze zijn namelijk erg geparasiteerd en hebben geen vet of spieren”.

Bij het analyseren van de dode vogel vond de dierenarts al externe parasieten onder de vleugel van het beest. Maar tijdens het ontleden van het dier trof hij tot zijn grote verbazing een lintworm aan, een parasiet die een dier letterlijk van binnen verslijt en op eet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *