Opmars Podemos

  • Home
  • Opmars Podemos
podemos-presentatie
Foto: wikimedia

MADRID – Het zou wel eens een revolutie kunnen worden in het Spaanse politieke landschap, de opkomst van de pas in maart 2014 opgerichte politieke partij Podemos.

Bij de Europese verkiezingen in mei was Podemos (wij kunnen) dé grote verrassing. Ze haalden bijna 8 procent van de stemmen en konden daarom 5 mensen als afgevaardigden naar het Europese parlement sturen. De alternatieve linkse formatie steunt deels op de Indignado-beweging en vooral op de grondige afkeer van steeds meer inwoners van de Spaanse staat voor het beleid van de PP (Partido Popular) en de sociaal-democratische PSOE.

De gevestigde orde begint zich meer en meer zorgen te maken want bij iedere peiling stijgt het aantal mensen wat voornemens is op Podemos te stemmen. De laatste peilingen spreken als over meer dan 27 procent van het aantal kiesgerechtigden. Als het kabinet niet valt dan zijn er in dit najaar verkiezingen in Spanje.

Luis de Guindos, de Spaanse minister van Economie, heeft in het programma ‘El Objetivo’ op de televisiezender La Sexta gezegd dat een verkiezingsoverwinning van Podemos Spanje de facto buiten de eurozone zou plaatsen. Hij noemde uitspraken die door de top van Podemos zijn gedaan en waarbij twijfels worden geuit met betrekking tot de terugbetalingscapaciteit van het land ‘onverantwoordelijk’: “Dit land moet in 2015 ruim 240 miljard euro lenen om de sociale zekerheid, de ambtenaren en andere te kunnen betalen. Al wie nu twijfel zaait over onze terugbetalingscapaciteit is onverantwoordelijk.”

Vorige week bleek dat anti-establishmentpartij Podemos in Spanje steeds verder oprukt. Uit een peiling van My Word voor de zender Cadena SER bleek dat Podemos bij de verkiezingen op 20 december van dit jaar 27,5% van de kiezers zou kunnen verleiden. 24,6% van de ondervraagden zei dan voor de Partido Popular van zittend premier Mariano Rajoy te zullen stemmen en 19% voor de socialistische PSOE.

Bronnen:

http://www.express.be/business/nl/economy/overwinning-podemos-plaatst-spanje-de-factor-buiten-de-euro/210544.htm

Podemos: linkse opmars in Spanje ?

http://www.globalinfo.nl/Achtergrond/zuiderlicht-in-spanje-herrijst-occupy-in-podemos.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *