Opheffing Ibasa dreigt

  • Home
  • Opheffing Ibasa dreigt

schapenDe overheid op Ibiza brengt de volksgezondheid op het eiland ernstig in gevaar volgens de dierenartsen op het eiland. Zij is voornemens om het Ibasa op te heffen. Het Ibasa is de enige instantie wat vee zoals runderen, schapen, varkens en geiten keurt op Ibiza en Formentera.

Het college van dierenartsen van de eilanden heeft een brief gestuurd aan de Balearen wethouder van Landbouw, zij de zorg uitspreken. De afgevaardigde van deze organisatie, Joan Riera, zei dat de verdwijning van Ibabsa in Pitiusas een zeer ernstig probleem creëert, omdat het gaat om de verwaarlozing vann het testen van dieren van alle bedrijven en boerderijen. Alleen dit jaar werden er tussen de 10 en 20.000 schapen op brucellose gecontroleerd, een besmettelijke ziekte die voor kan komen bij boerderijdieren zoals koeien, schapen, geiten en varkens. Deze ziekte bereikt vervolgens de mens via het spijsverteringskanaal, vooral door de inname van melk of melkproducten die niet zijn getest. Rechtstreeks contact met de besmette dieren is dus geen eens nodig om besmet te raken. De ziekte is vrijwel uitgeroeid op de Balearen maar dreigt nu weer terug te komen door de bezuinigingen van de regering.
Ook de bluawtong neigt weer op te rukken als er niet prventief wordt gecontroleerd.
Joan Riera merkt op dat de situatie nu volledig stabiel is door de controles, maar met het schrappen van de Ibasa gaat het echt snel de verkeerde kant op. Met zowel de gezondheid van de dieren als die van de eilandbewoners.
De dierenartsen op het eiland zullen er bij de locale overheid op aandringen om zo snel mogelijk in overleg te gaan met de regering van SPanje om de maatregel terug te draaien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *