Ontzilten enige oplossing

  • Home
  • Ontzilten enige oplossing

waterontziltingIBIZA – Het onttrekken van zout uit zeewater lijkt vooralsnog de enige oplossing om de honger naar schoon drinkwater te kunnen stoppen op Ibiza. De ingebruikname van drie ontziltingsinstallaties op Ibiza bieden het enige toekomstperspectief.

Momenteel wordt er een enorme roofbouw gepleegd op de natuurlijke watervoorraden op het eiland. Diep onder de grond zijn er watervoerende lagen waaruit schoon drinkwater wordt gepompt. Maar door de aanhoudende droogte vallen sommige bronnen droog en andere bronnen verzilten omdat het zoute zeewater de lege ruimte ondergronds opvult.

De manager van Aqualia op de Balearen,, Eduardo del Castillo, legde uit dat San Jose het gebied is wat momenteel het hardste wordt getroffen en dit zou zonder meer kunnen worden opgelost bij ingebruikname van de ontziltingsinstallatie in Santa Eularia. Momenteel komt al het water voor Santa Eularia en San Juan uit de grond, terwijl er in de gemeente een ontziltingsinstallatie staat. Door het gebrek aan financiële middelen staat deze installatie stil. Volgens Aqualia is er 5 miljoen euro nodig om deze in 2011 opgeleverde installatie volledig operationeel te krijgen. Om het hele eiland te voorzien van schoon drinkwater met soortgelijke installaties zouden er drie identieke stations moeten zijn die middels een netwerk aan elkaar gekoppeld zouden moeten worden. De kosten voor een dergelijke operatie bedragen 90 miljoen euro.

Met de ingebruikname van de ontziltingsinstallatie in Santa Eularia kan er per dag 15.000 m3 schoon drinkwater geleverd worden.

Als de consumptie van schoon drinkwater in het huidige tempo blijft groeien op Ibiza en ook de bevolkingsgroei blijft stijgen zoals deze nu doet, dan worden er ernstige tekorten voorzien. Als de komende winter net zo weinig neerslag brengt als dit in de afgelopen winter het geval was, dan zullen de problemen zich niet pas openbaren als het toeristenseizoen begint, maar al in het voorjaar. In die periode worden zwembaden opnieuw gevuld en gaan de hotels opstarten waardoor de consumptie al meteen een stuk groter is dan in de wintermaanden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *