Onduidelijkheid over snoeien van palmen

  • Home
  • Onduidelijkheid over snoeien van palmen

palm-snoeienIbiza wordt geteisterd door de rode palmsnuitkever (Picudo Rojo) en nu gaat het gerucht dat snoeien van palmen verboden is. De kever wordt aangetrokken door de geur van gezaagde palmbladeren.

De kever legt eitjes in de handpalm en vreet deze dan van binnen uit helemaal weg. Als de kever eenmaal in een palm zit is deze vaak niet meer te redden omdat de larven de palm zover wegvreten dat deze wegrot en omvalt. Nu ging het gerucht dat er uitsluitend nog in januari en februari gesnoeid zou mogen worden omdat de kever dan het minst actief is. Bovendien zou het snoeien alleen gedaan mogen worden door gespecialiseerde bedrijven. Op het niet naleven van deze regels zouden hoge boetes staan.

Toch blijkt er in de praktijk niet veel waar van dit gerucht.
Het is wel verstandig om te snoeien in de koude maanden omdat de kever dan het minst actief is. Ook wordt er aanbevolen om maatregelen te nemen om te voorkomen dat bij het snoeien kevers op andere, gezonde bomen terecht komen. Van een verbod is echter geen sprake. Alleen in de openbare ruimtes op het eiland staan al meer dan 700 handpalmen en het is onmogelijk om deze allemaal in twee maanden tijd te snoeien.

De grafiek hieronder toont aan hoe snel de kever oprukt op Ibiza:

besmetting-kever
De opmars van de rode boomsnuitkever

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *