16.2 C
Ibiza Town

Nou vooruit, nog één keer 26 graden dan

Moet lezen

Zonsopgang IbizaNa een zwoele nacht op het eiland, waarbij het kwik niet onder de 17 graden kwam, zien we opnieuw een stralende stranddag tegemoet.

De temperatuur zal vanmiddag oplopen tot een goede 26 graden en lokaal zelfs tot 28 graden. Perfect strandweer, mede gezien het briesje wat voor een aangename verkoeling zorgt. Voorlopig lijkt dit de laatste dag waarbij de temperatuur boven de 25 graden uitkomt. Morgen daalt het kwik naar 24 graden en de komende 7 dagen zullen we het met 23 graden moeten doen op Ibiza. Van enige neerslag is in de vooruitzichten voorlopig nog geen sprake, dus kunnen we eigenlijk wel spreken over de perfecte herfst op het eiland.

Over zes weken, op 21 december om 17:11, is er sprake van de winterwende. De kortste dag van het jaar en tevens het begin van de meteorologische winter. Vanaf deze dag worden de dagen alweer langer en kunnen we per week van ongeveer een kwartier daglicht meer genieten.

Voordat klokken en kalenders bestonden konden mensen in de prehistorie de dag van de zonnewende bepalen. Zij kenden niet de noorder- en zuiderkeerkring, maar zagen wel elke dag de zon een baan langs de hemel beschrijven. Elke dag komt de zon op een ander punt aan de horizon op, en gaat zij op een ander punt onder. Ook is de maximale hoogte die de zon bereikt aan de hemel op elke dag anders. Als het zomer gaat worden, gaat de zon steeds noordelijker op- en onder, en komt zij ook rond het middaguur steeds hoger aan de hemel staan. Na de zonnewende van de zomer gaat ze weer terug.

Een zonnewende was vroeger te bepalen door het gebruiken van voorwerpen zoals stenen, stokken of bouwwerken, die bijvoorbeeld door hun schaduw elk jaar opnieuw het tijdstip van de zonnewende aangaven.

Midwinterse lichtfeesten en verband met Kerstmis

Al duizenden jaren wordt de winterwende in vele culturen op het noordelijk halfrond als feest gevierd, omdat dit solstitium het moment bepaalt waarop het licht na een periode van duisternis en verwijdering, als het ware rechtsomkeert maakt en de dagen weer gaandeweg beginnen te lengen. Daarom ging het feest rond de winterwende veelal gepaard met het maken van veel licht in al haar gedaanten: lampen, kaarsen, vuur. Soms werd een brandend wiel of rad gebruikt, dat ook de zon symboliseerde. Het midwinterse lichtfeest stond onder meer bekend als Yule of Joelfeest.

De datum voor het christelijke feest van Kerstmis – 25 december – gaat wellicht terug op de datum van de winterzonnewende in de oude Romeinse kalender. Sinds de vierde eeuw werd op die dag het feest van Sol Invictus, de Onoverwinnelijke Zon gevierd. Het christendom heeft die datum vermoedelijk overgenomen omdat Christus met de zon werd geassocieerd.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste Artikel