Nooit je paspoort afgeven

  • Home
  • Nooit je paspoort afgeven

paspoort-mededelingDEN HAAG – De ANWB waarschuwt vakantiegangers hun paspoort niet af te geven bij accommodaties en verhuurbedrijven vanwege de identiteitsfraude die op de loer ligt.

De bond vraagt minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) in een brief actie te ondernemen. „De vakantieperiode breekt weer aan en dat is dé tijd waarbij mensen risico lopen omdat zij zich vaak bij aankomst in een hotel of op een camping moeten identificeren door hun paspoort of identiteitskaart in te leveren of te laten kopiëren”, zegt Markus van Tol van de ANWB.

De ANWB raadt mensen aan altijd het burgerservicenummer (BSN) af te dekken. „Want met die gegevens is het voor iemand met slechte bedoelingen mogelijk om bijvoorbeeld een telefoonabonnement af te sluiten, een bankrekening te openen of een lening af te sluiten op jouw naam. Bij ruim een derde van de meldingen van identiteitsfraude is het probleem begonnen nadat iemand zijn paspoort of kopie ervan ergens had achtergelaten”, aldus Van Tol. „Oproepen van de overheid om voorzichtig te zijn met je gegevens leidden nog tot niets. Vandaar dat we nu om rigoureuze maatregelen vragen van de bewindsman, niet alleen in ons eigen land, maar in heel Europa. Talloze hotels, campings of verhuurbedrijven vragen nog altijd om een paspoort. Recreatiebedrijven maken vaak een kopie om die later in de administratie te verwerken”, aldus de zegsman.

Volgens Van Tol zijn er tot nog toe ruim twee miljoen mensen slachtoffer geworden van identiteitsfraude. „Dan praat je over een schadepost van zo’n 3 miljard euro. In bijna de helft van de gevallen gaat het om financiële identiteitsfraude, bijvoorbeeld door skimmen. Bijna 20 procent van de slachtoffers kreeg te maken met ID-fraude via internet, bij 10 procent was sprake van het gebruik van andermans identiteit om straffeloos een overtreding of misdrijf te begaan, terwijl eenzelfde percentage een vals burgerservicenummer gebruikte bij een huisarts of in een ziekenhuis.”

Vaak gebruiken bedrijven een paspoort als borg. Daarvoor is een creditcard of een Camping Key Europe echter beter geschikt. Van Tol: „En als je dan toch je paspoort moet afgeven, zorg dan dat je een kopie geeft, waarop het BSN is doorgekrast.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *