Nieuwe Spaanse huurwet op komst

  • Home
  • Nieuwe Spaanse huurwet op komst

Se AlquilaDe nieuwe Spaanse huurwet, die momenteel wordt ontwikkeld, gaat voor veel particuliere verhuurders van vakantiewoningen grote problemen opleveren.

De Spaanse overheid is momenteel bezig met de uitwerking van een nieuwe huurwet. In deze wet komt onder andere te staan dat het particulier verhuren van een huis of appartement voor toeristisch gebruik voortaan niet meer zal worden toegestaan. Dit heeft natuurlijk grote gevolgen, vooral voor Ibiza. Op het eiland worden duizenden huizen door particulieren verhuurd aan toeristen in de zomervakantie.

Volgens de Spaanse regering moet er een nieuwe en strengere wet komen aangezien het steeds vaker gebeurt dat particuliere woningen voor toeristisch en seizoensgebruik verhuurd worden. De overheid is van mening dat dit oneerlijke concurrentie is.

Het wetsvoorstel ligt inmiddels bij de senaat ter goedkeuring waarna de mogelijkheden tot wel of niet verhuren van particuliere woningen voor het toerisme af zal gaan hangen van de mening is deze casus van de autonome deelstaten. Momenteel wordt op veel plaatsen de verhuur van een privé woning als vakantie accommodatie gedoogd.

In het geval van Catalonië en de Balearen hebben de lokale overheden al aangekondigd strenger te gaan controleren op de verhuur van particuliere woningen voor toeristisch gebruik. Er wordt met name gekeken naar woningen en appartementen die via internet worden aangeboden. In veel gevallen kan dit leiden tot een verbod tot verhuur of het betalen van belastingen om zo de oneerlijke concurrentie weg te halen van de officiële verhuurbedrijven.

Tegenstanders van deze nieuwe huurwet menen echter dat de verantwoording afschuiven naar de autonome deelstaten tot chaos kan leiden aangezien de regels overal weer anders zullen zijn. Daarnaast gaat men er van uit dat de echte reden tot wetswijziging simpelweg is om meer geld op te halen om de regionale staatskassen te vullen. Daarnaast drijft de economie van bijvoorbeeld Ibiza voor een groot deel op de mensen die op het eiland een villa huren en daarnaast nog grote sommen geld uitgeven op het eiland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *