13.9 C
Ibiza Town

Nieuwe satelliet app helpt bij uitrichten

Moet lezen

dish-align-appBijna iedere Nederlander die op Ibiza woont en Nederlandse televisie kijkt, doet dit via de satelliet. Een schotel moet zorgvuldig worden afgesteld en al snel denk je dan dat dit werk is voor een specialist. Je kunt je echter veel geld besparen als je even verder leest.

Je kunt voor ongeveer 15 euro bij zaken zoals de Brico een satfinder kopen en in combinatie met een Nederlandse handleiding van het internet  je schotel uitrichten.

Maar we leven in 2013 en in de huidige tijd is er echt voor alles een app. Ook om je schotel uit te richten. De app Dish Align is er zo één. De app is verrassend compleet en kent alle satellieten die je op Ibiza kunt ontvangen in haar database staan. Wij hebben de app getest.

Zodra je de gratis app hebt gedownload uit de app store (gratis, geschikt voor iPhone en iPad), start je de app en deze zal je om toestemming vragen om je locatie te gebruiken. Uiteraard geef je de app hiervoor toestemming.

Vervolgens kies je uit de lange lijst met satellieten de Astra 1 (19.2 oost) en/of de Astra 3 (21.5 oost). Even tussendoor: Canaaldigitaal heeft er onlangs voor gekozen om een aantal zenders te verplaatsen naar de Astra 3, waardoor je eigenlijk beide satellieten tegelijkertijd moet ontvangen om alle zenders te kunnen bekijken, of om te kijken in HD. Hiervoor heb je een speciale LNB nodig, informeer bij Canaaldigitaal welke je daarvoor nodig hebt. Wij beperken ons even tot de satelliet waarop Canaaldigitaal de meeste zenders aanbiedt, de Astra 1.

Als je de satelliet hebt gekozen in de app, geeft deze meteen een kaart weer met daarop jouw huis met een satelliet schoteltje en aan deze schotel een lange streep. Deze streep geeft de baan weer van de schotel naar de satelliet. Nu raak je rechtsonderaan in de app het uitrichtsymbooltje aan en voila: meteen zie je een schotel. Als je nu je iPhone of iPad draait dan zie je op je scherm een indicatiemetertje wat aangeeft of je in de goede richting zit. Zodra het streepje op je scherm groen is en het getal wat er bij staat 0 is, dan staat je schotel perfect qua richting.

Nu moet je nog de juiste hoek vinden naar de satelliet. En ook daarin voorziet deze wonderlijke app. Rechtsboven aan de app raak je het informatie symbooltje aan en je krijgt een tekening te zien die juiste hoek aangeeft. Op de beugel van je schotel staan de getallen die je nodig hebt, in dit geval is de hoek 41,21 graden.

Wanneer je beide instructies nauwlettend opvolgt, is het uitrichten van je eigen schotel eenvoudig kinderspel. Bespaar je de afspraak met dure monteur, want de kans dat zij soortgelijke apps of een eenvoudige satfinder gebruiken is heel erg groot.

dish align
Dish Align ziet aan de hand van je locatie en de opgegeven satelliet meteen de baan.
dish-align-2
Een eenvoudige tekening van een schotel toont duidelijk de vereiste hoek afstelling.

 

dish-align-3
Grote database satellieten

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste Artikel