Nieuw plan door de Balearen om voorgoed een einde te maken aan broeikasgassen

  • Home
  • Nieuw plan door de Balearen om voorgoed een einde te maken aan broeikasgassen

Een nieuw groen manifest voor 2050 neemt nieuwe transport maatregelen en zal zorgen voor schone energie, maar kan de Spaanse eilandengroep wel recht tegenover Madrid zetten.

De regering van de Balearen heeft een nieuw plan gelanceerd dat ervoor moet zorgen dat er over ongeveer 30 jaar geen broeikasgassen meer op de eilanden zijn. Echter loopt de eilandengroep zo wel risico om te botsen met de Spaanse regering.

Onder het ‘groene manifest’ zullen alle nieuwe diesel auto’s vanaf 2025 van de markt worden gehaald op Ibiza, Majorca, Menorca en Formentera. Tijdens ditzelfde jaar zullen alle straat en wegverlichting vervangen zijn door LED-verlichting.

In 2050 zal er meer dan 1000 vierkante meter aan zonnepanelen geïnstalleerd zijn op gebouwen zoals ziekenhuizen, supermarkten en parkeergarages. In 2035, zal de autoverhuur volledig geëlektrificeerd zijn.

Francina Armengol, de minister van de socialistische-groene regering van de Balearen zegt: “We zijn ons er erg bewust van dat veel maatregelen in de wet die wij vandaag aankondigen input vraagt van zowel publieke als private sectoren.”

Volgens de regering van de Balearen heeft klimaatverandering een groot impact op de eilandengroep. Zij hopen dat hun nieuwe wetten en plannen de rest van Europa positief zullen beïnvloeden, en streven ernaar om samen de aarde weer een stukje schoner te maken.

Maar mag de Balearen zelf zulke grote beslissingen maken? Uiteindelijk blijft het de vraag of het Madrid is die eindverantwoordelijk blijft over de energie productie in Spanje, of dat Spaanse regio’s zelf daar verantwoordelijkheid over krijgen.

Zal de Balearen ook echt daadwerkelijk de kans krijgen om haar groene manifest door te voeren? Of zullen zij tegen gewerkt worden door Madrid, en misschien straks voor hun eigen onafhankelijkheid gaan strijden?

Posted in Al het nieuws Column

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *