Nederlandse televisie kijken op Ibiza, hoe werkt het

  • Home
  • Nederlandse televisie kijken op Ibiza, hoe werkt het

hd-schotelsetAls je op Ibiza woont, of er een vakantieverblijf hebt, dan wil je ongetwijfeld Nederlandse zenders bekijken op je televisie. Maar hoe werkt het precies?

Nederlandse satelliet tv kijken via een abonnement is bedoeld voor Nederland. Ontvangst is echter in heel West Europa te verkrijgen, dus ook op Ibiza.
Voor de ontvangst van de Nederlandse zenders heb je naast natuurlijk een televisie, ook een satellietschotel, een satellietontvanger en een abonnement nodig.

De aanschaf van je abonnementskaart/smartcard op Ibiza.

Woon je op Ibiza, dan zal je of je familie of je vrienden moeten inschakelen om aan een kaart te komen. Wegens internationale tv-rechten en auteursrechten is verkoop van Nederlandse satelliet tv kaarten verboden in het buitenland. Dit is ook de reden waarom de aanbieder van de abonnementskaarten de signalen heeft moeten coderen. De kaart wordt alleen uitgegeven aan mensen met een Nederlands adres. In het verleden kon de kaart alleen in Nederland geactiveerd worden, maar dat is niet meer zo. Betaling voor je abonnement dient gedaan te worden via een Nederlands bankrekeningnummer.

Na de aanschaf van het bovenstaande dien je een satellietschotel in de juiste positie te monteren op je dak. De schotel dient vrij van enig obstakel geplaatst te worden. Als je handig bent, dan kijk je op internet hoe je een schotel moet installeren. Ben je dat niet, dan schakel je een professional in.

Laat de kaart/smartcard altijd in de satellietontvanger zitten!
Je abonnementskaart is een plastic kaart, te vergelijken met een bankpasje, dat je in je satellietontvanger moet stoppen. Zodra de kaart is geactiveerd staat de kaart in verbinding met de Astra satelliet. Laat de satellietontvanger met de kaart erin altijd op de stand-by stand staan. Als de Astra satelliet een te lange periode geen verbinding kan maken met je kaart, wordt de kaart gedeactiveerd! Activeren kan echter wel heel simpel tegenwoordig met een sms of zelfs via internet. Het activeren van je smartcard duurt maximaal een uur.

Astra3B satelliet

Wegens het ruimtegebrek op de Astra satelliet 19.2 graden oost (Waar de Nederlandse publieke en commerciele tv zenders zitten), is SES Astra Luxemburg begonnen met de Astra 23.5 graden oost satelliet (Waar de Nederlandse regionale en alle HD tv zenders op zitten). Een totaal nieuwe satelliet, de Astra3B wordt eind 2009 gelanceerd en zal de positie op 23.5 moeten gaan versterken. Nieuwe tv zenders zullen vermoedelijk laagdrempelig kunnen instappen in de Astra 23.5 satelliet.
Opgelet: Dit is niet de abonnementsaanbieder, maar SES Astra Luxemburg zelf, die met ruimtegebrek op de satelliet Astra 19.2 te kampen heeft!!

Indicatie welke maat schotelantenne

De footprint van een Astra satelliet beslaat een groter gebied dan alleen Nederland. Landen als Ierland, het zuiden van Portugal, het zuiden van Italië en het zuiden van Spanje vallen in de buitenste ringen van de footprint van de Astra satelliet. In deze gebieden is het noodzakelijk een grotere maat schotelantenne aan te schaffen om alsnog naar de Nederlandse publieke en commerciële tv zender te kunnen kijken, aangezien in de buitenste randen van de footprint de signalen van de satelliet zwakker zijn. De satelliet signalen aan de buitenste rand van de footprint staan onder grote invloed van allerlei stoorzenders! Het is, helaas, een gebruikelijk beeld als je in de buitenste rand bevindt dat beeld pixeld en/of het geluid wegvalt, vooral tijdens “prime-time” uren! Wij adviseren je om een 80 centimeter schotel aan te schaffen voor Ibiza.

Tips van Ibizavandaag:
Koop een HD satelliet ontvanger. Bijna alle reguliere zenders worden al in HD uitgezonden.
De “kop” van de schotel, de LNB, moet tenminste dubbel zijn uitgevoerd. Je kunt dan 2 satellieten tegelijkertijd ontvangen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *