Muggen, muggen en nog eens muggen

  • Home
  • Muggen, muggen en nog eens muggen

muggenlarveIBIZA – De weersomstandigheden op Ibiza zijn momenteel ideaal voor de muggen. Lekker vochtig en toch nog voldoende warm. En de eilandbewoners zijn ten einde raad momenteel want iedereen die je spreekt zit onder de bulten. Wat werkt er en wat werkt er niet tegen muggen? Wij helpen de fabeltjes voorgoed de wereld uit.

[s2If !is_user_logged_in()]

Meer lezen? Als je bent ingelogd kan je het hele artikel lezen.
Nog geen account? registreer je dan nu!

[/s2If]
[s2If current_user_can(access_s2member_level1)]

Geluidsstekkers – Apparaatjes die je in het stopcontact steekt en een ultrasonoor geluid afgeven dat muggen zou afschrikken zijn pertinente onzin. Ook de geluidsfrequenties voor op mobiele telefoons zijn nonsens, de muggen trekken er zich geen bal van aan.

Tocht – Muggen zouden een hekel hebben aan luchtverplaatsing zoals tocht en wind. Misschien schrikt dit enigszins af, maar airconditioning, ventilatoren, climat controle en dergelijke houden muggen echt niet weg.

Citroen en citronella – Kaarsen, oliën, sprays en sticks met o.a. citroen en citronella zijn zeer onbetrouwbaar. Ze werken hoogstens enkele uren (totdat het verdampt of de geur wegtrekt) en uitsluitend wanneer je er enorm veel van gebruikt of wanneer je je midden in een dampconcentratie begeeft.

Geurtjes voor in het stopcontact – Volgens sommigen werken de apparaatjes met geurflesjes voor in het stopcontact wel. De meesten beweren echter dat muggen er gewoon op gaan zitten. Dit zou echter merkafhankelijk kunnen zijn.

Lamplicht – Hoewel muggen de voorkeur geven aan het donker, worden ze niet weggehouden met licht. Deze fabel zou kunnen zijn ontstaan doordat muggen nocturnaal of crepusculair van aard zijn en dus alleen actief gedurende de nacht en/of schemering. Wanneer een mug honger heeft pakt ie je, met of zonder licht.

Alcohol – Alcohol in je bloed houdt muggen niet bij je vandaan. Wellicht dat het bij sommigen de lichaamsgeur verandert waardoor diegenen minder aantrekkelijk worden, maar dit is nooit bewezen.

Mosquito Magnet – De populaire Mosquito Magnet is zeer twijfelachtig qua kwaliteit en functionaliteit. De weinigen die van mening zijn dat het apparaat goed werkt, klagen dat ie snel stuk gaat. Het apparaat is overigens duur in aanschaf, onderhoud en gebruik.

Water – Een bakje water voor het raam zetten helpt niet. Muggen hebben absoluut geen hekel aan water; ze hebben water juist nodig om te kunnen (over)leven. Een vrouwtjes mug zet haar eitjes namelijk af in water en muggenlarven leven grotendeels onderwater.

Koolstofdioxide (CO2) – Iedereen genereert ongeveer een even grote koolstofdioxide-uitstoot (CO2), dus ook de gedachte dat de koolstofdioxide in onze adem een rol speelt bij onze aantrekkingskracht voor muggen is achterhaald. Wel kan een hoge CO2-uitstoot een praktische aanwinst zijn voor muggenvallen.

Wierook en Mosquito Coils – Rook werkt. Er is namelijk maar één dier dat vrijwillig rook inademt, en dat is de mens. Ook muggen hebben een natuurlijke afkeer tegen rook. Je hoeft echter geen Mosquito Coils of antimuggen-wierook te kopen. Iets laten smeulen onder de tafel, een sigaar opsteken of naast de barbecue gaan zitten werkt ook. Het is wel essentieel dat je ook echt ín de rook blijft.

Biergist en vitamine B – Biergist is een schimmel die onder meer vitamine B1 bevat. Van vitamine B1, thiamine of aneurine wordt beweerd dat het een lichaamsgeur opwekt die muggen afstoot. Een dergelijke werking van vitamine B-complex en biergisttabletten op de lichaamschemie is nooit wetenschappelijk bewezen. Toch gebruiken veel mensen vitamine B1 voor het slapengaan.

Douchen voor het slapen gaan – Onze lichaamsgeur is veruit de belangrijkste afweging voor muggen om ons wel of niet te grazen te nemen. Transpiratie en melkzuur spelen hierbij een minimale rol. Het zijn de chemische verbindingen die worden geproduceerd door de bacteriën in de haarzakjes van onze huid die de geur verspreiden die muggen al dan niet aantrekkelijk vinden. Muggen afweren door te douchen voor het slapengaan is daarom ook zeer onwaarschijnlijk.

Maar wat helpt er dan wel tegen muggen? – Deet. Dit product heeft zijn werkzaamheid al ontelbare keren bewezen. Wat ook helpt is de airconditioning een graadje kouder zetten want muggen worden trager naar mate de temperatuur daalt. Verder helpt het als je huidbedekkende kleding draagt want hoe minder huid, hoe lager de pakkans. En zorg dat er rondom je huis zo weinig mogelijk stilstaand water is en keer potjes en emmers om want daarin krioelt het van de muggen, net zoals dat op de zoutvelden van Salinas het geval is. Verder is het gewoon hopen dat de winter snel komt want dan zijn deze zoemende insecten in ruste.
[/s2If]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *