15.4 C
Ibiza Town

Monsanto gaat toch mais verbouwen in Europa

Moet lezen

monstantoOp de website rt.com lazen we dat Eurocommissaris Toni Borg heeft verteld dat Monstanto vanaf oktober 2013 toch van start gaat met hun gemanipuleerde spullen. Ze hebben toestemming genetisch gemanipuleerde mais te verbouwen. Dit dus in tegenstelling tot eerdere berichten van Monsanto dat ze zich terugtrekken uit Europa.

SmartStax Mais

SmartStax GG-maïs is ontwikkeld in Amerika door Monsanto en Dow AgroSciences. Ze combineren de genen van twee reeds genetisch gemodificeerde maïsrassen. SmartStax is bestand tegen twee soorten herbiciden en vergiften en tegen zes verschillende soorten insecten, zoals de Europese maïsboorder. Het zaad bevat acht kunstmatig toegevoegde genen. Belanghebbenden hebben verklaard dat de mais veilig is voor mens, dier en milieu. Anderen trekken dit echter in twijfel.

Onafhankelijke Europese deskundigen zeggen dat de teelt van SmartStax zeer omstreden is, omdat de lange termijn test van de nieuwe maïs niet is uitgevoerd. “Deze zaak toont aan dat beslissingen van de Commissie op het toelaten van genetisch gemanipuleerde planten in levensmiddelen en diervoeders onvoldoende gebaseerd is op wetenschap en meer tot stand komt onder economische druk. Gewoon omdat Amerikaanse bedrijven onbeperkte deze mais willen invoeren in Europa. Om die reden is de Europese Commissie doorgegaan met het autorisatieproces en weigert het om de werkelijke risico’s te onderkennen, ” aldus Christoph Then, een vertegenwoordiger van Testbiotech.

Nu maar hopen dat de zaadjes niet van het ene naar het andere veld overwaaien want dan gaat Monsanto natuurlijk claimen…

Als je interesse hebt in het Engelstalige artikel, dan klik je hier.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste Artikel