Minder tomaten door hittegolven

  • Home
  • Minder tomaten door hittegolven

tomatenIBIZA – De voorzitter van de Agroeivissa coöperatie, Juan Mari, laat weten dat de productie van tomaten op het eiland een flinke deuk heeft opgelopen. De oorzaak waren de hittegolven waar het eiland onder gebukt ging.

Vooral de hittegolf in de vroege zomer blijkt funest te zijn. De tomaten worden geplant in juni en als het dan kort daarna zo heet is dan is er aan de plant weinig vruchtvorming waardoor het aantal tomaten aan een plant simpelweg minder is dan wanneer de temperatuur normaal is. Ook in andere streken waar veel tomaten gekweekt worden kennen de boeren identieke problemen, zoals in Andalusië, maar ook in Frankrijk.

De coöperatie laat weten dat om deze reden de prijs van tomaten is omhooggeschoten de laatste dagen. Bovendien krijgen de boeren met moeite alle klanten uitgeleverd.

“Een paar weken geleden, kostte een kilo 60 of 70 cent, terwijl deze nu eenvoudig € 2.- kan worden,” zegt Mari. Er wordt gepoogd om de Orchard tomaat, die gekweekt wordt in Polen, hierheen te halen maar ook dat heeft zijn prijs want met name het transport is duur en dat uit zich weer in de kiloprijs in de winkel.

De voorzitter laat ook weten dat er al eerder dit jaar problemen waren met gewassen door de aanhoudende kou in februari en maart, maar dat dit aardig gecompenseerd wordt door drie maanden lang een mooie zomer waardoor vruchten zoals de watermeloen flink konden groeien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *