Mei de koudste maand sinds 1985

  • Home
  • Mei de koudste maand sinds 1985

ibizaweer.nlMei 2013 was in Spanje de koudste maand in de afgelopen 28 jaar. Alleen in 1985 was het maand gemiddelde lager. De Spaanse weerdienst AEMET weet dit te melden. Buiten de Canarische Eilanden, was het kouder dan normaal gedurende de maand waarin officieel de lente was begonnen. Op sommige plaatsen heeft het zelfs gesneeuwd in mei, iets wat niet gebruikelijk is voor deze tijd van het jaar.

Inwoners en bezoekers van Spanje hebben gemerkt dat de maand mei kouder was dan normaal. Volgens de Spaanse weerdienst was mei 2013 het koudste sinds 1985, dat is dus 28 jaar geleden. In praktisch heel het land lag de temperatuur lager dan normaal. De enige uitzonderingen waren de regio’s Murcia en Andalusië terwijl het op de Canarische Eilanden zelfs warmer was dan normaal.

Er waren gedurende mei grote temperatuurverschillen in meerdere regio’s van het land. Zo werden er temperaturen gemeten van 35 graden in Valencia of 33,3 graden in Málaga. Vreemd genoeg daalden de temperaturen in diezelfde plaatsen net zo goed opeens 10 tot 15 graden. In de stad Santander (Cantabrië) werden zelfs de koudste temperaturen gemeten sinds 1951.

Naast regenstormen, onweer, hagel en op verschillende plaatsen sneeuw daalde op sommige plekken het kwik zelfs onder de nul graden. In de regio Madrid werd een waarneming gedaan van -2,9 en -2,6 in Izaña op het eiland Tenerife. Toch was de maand mei, ondanks de regen, hagel en sneeuw, ook een maand die 25% droger was dan andere mei maanden.

Volgens de AEMET zal de zomer wisselvallig worden en zullen geen extreem hoge temperaturen bereikt worden. Het is echter bekend dat dergelijke lange termijn voorspellingen zeer lastig zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *