Meespelen met El Gordo

  • Home
  • Meespelen met El Gordo

el-gordo-2013MADRID – Net voor de kerstdagen zal heel Spanje weer in de ban zijn van de grootste loterij die het land kent. El Gordo de Navidad heeft een prijzenpot van 2,2 miljard euro dit jaar.

De dikke (El Gordo) zal getrokken worden op 22 december 2014, net voor de kerst. De trekking van de loterij geschiedt in het congrescentrum van Madrid en de getrokken nummers worden door kinderen van een school uit Madrid op een speciale manier opgelezen. Urenlang zullen de Spanjaarden naar de rechtstreekse uitzending kijken, of anders staat de radio wel aan waarop de trekking ook te horen is. Zelfs supermarkten hebben vaak de radio aan staan op 22 december, zodat je niets van de trekking hoeft te missen.

El Gordo wordt sinds 1812 door de Spaanse overheid georganiseerd. Algemeen wordt aangenomen dat de eerste trekking plaatsvond op 18 december 1812. Het duurde tot de trekking van 23 december 1892 voordat men de naam Sorteo de Navidad (Kersttrekking) ging gebruiken en vijf jaar later, in 1897, werd dit ook expliciet op de loten gedrukt. Al bij de eerste trekking liet men de Niños de San Ildefonso (de weeskinderen van Colegio de San Ildefonso, de oudste school van Madrid) de nummers zingen die in die tijd op papier gedrukt waren. In 1913 ging men over op het huidige systeem, waarbij uit een grote trommel houten balletjes rollen met de nummers die in de trekking zitten.

De trekking begint op 22 december om 08.00 uur. Vanaf die tijd in het publiek wat bij de trekking aanwezig wil zijn ook welkom. Vanaf 8:30 start het protocol waarbij de president van de loterij en een notaris aanwezig zullen zijn. Onder het toeziend oog van alle aanwezigen worden dan de houten ballen, via een geautomatiseerd systeem, naar de tombola geleid, die op zijn beurt weer door de president verzegeld wordt. De eigenlijke trekking wordt gedaan door kinderen van het Colegio de San Ildefonso. Twee kinderen halen twee ballen uit twee buizen, die uit twee aparte tombola’s komen, waarbij één kind uiteindelijk al zingend het nummer bekendmaakt en de ander het bedrag. De bedragen zijn in principe altijd 1.000 euro en af en toe komt er een balletje uit rollen met een hoofdbedrag, dat dan naar de tafel van de president en zijn team gebracht wordt en aan het publiek wordt getoond. De ballen worden daarna door de twee kinderen op twee paaltjes geplaatst en als deze vol zijn op de tafel van de notaris in een kistje gedaan. Wanneer dat kistje vol is, zijn er 200 ballen van een serie verzegeld en worden de twee kinderen vervangen door andere leerlingen van de school. De uiteindelijke lijsten met winnaars worden samengesteld door een veertigtal anonieme personen, die via een geautomatiseerd systeem de winnaars en bijbehorende dorpen en steden op lijsten vermelden. Dit gebeurt 45 minuten nadat de laatste ballen zijn getrokken. Deze lijsten worden naar de Fábrica Nacional de Moneda y Timbre gebracht, de enige instantie die de lijsten mag afdrukken. Deze verspreidt de lijsten door Spanje en ‘s middags zijn de winnaars bekend.

De hele dag op 22 december zendt de de Spaanse nationale tv-zender TVE de trekkingen uit en worden winnaars opgezocht en geïnterviewd. Het is een waar spektakel in Spanje. De rechtstreekse uitzending is ook te volgen via de nationale radio RNE en te bekijken via de website van TVE.

MEESPELEN VANUIT NEDERLAND
Via internet is het mogelijk om mee te spelen met El Gordo de Navidad. Je kunt zelf kiezen met hoeveel loten je mee wilt spelen en afrekenen gebeurt met je creditcard. Als je via deze link meespeelt ben je bovendien verzekerd van officiële loten en dus krijg je ook gegarandeerd je prijs als je lotnummer in de prijzen valt.

Loten kopen El Gordo

Posted in Al het nieuws Muziek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *