Meer zout door droogte

  • Home
  • Meer zout door droogte

zout-salinasSALINAS – Het Spaanse Salinera hoopt dit jaar de zout oogst te verhogen met 13,65% uit ses Salines. Het oogsten is gisteren begonnen en duurt waarschijnlijk nog meer dan twee maanden, daar waar zes weken normaal is.

De grote oogst is een gevolg van de lange aanhoudende droogte, wat bijdraagt aan een grotere verdamping van het zeewater waaruit het zout gewonnen wordt. Volgens de technisch directeur van het bedrijf in Ibiza, Jose María Fernández, is het realistisch dat de productie dit jaar de 50.000 ton kan overschrijden. Alleen midden augustus viel er lokaal een flinke bui op Salinas, maar verder was er geen druppel neerslag gedurende drie maanden tijd. Daardoor kwamen de eerste velden al eind april droog te liggen, normaal is dat pas in juni.

2014 gaat dus een goed zoutjaar worden, beter dan 2013 (44.000 ton zout) en 2012 (48.000 ton), maar niet dan die van 2011, toen er 53.000 ton zout werd geoogst. Maar de cijfers van 2011 zijn niet helemaal realistisch want in 2010 lukte het niet al het zout te verkopen zodat een deel van die 53.000 ton afkomstig was van het jaar ervoor.

De gemiddelde prijs is € 24 per ton. Dat wil zeggen, die die spectaculaire witte berg eind oktober een waarde vertegenwoordigt van 1,2 miljoen euro.

Zout van Ibiza wordt nog steeds gebruikt voor het zouten van kabeljauw, al een eeuw lang op de Faeröer eilanden en Denemarken en een klein beetje in Schotland. ” Een groot deel gaat echter naar het vaste land om in voedsel verwerkt te worden en een heel klein beetje wordt gebruikt om wegen te bestrooien in de winter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *