Legalisatie van illegale huizen mogelijk

  • Home
  • Legalisatie van illegale huizen mogelijk

illegale-bouwIBIZA – Vanaf juni is het voor eigenaren van illegaal gebouwde huizen mogelijk om via een speciale procedure hun woning alsnog legaal te krijgen. Dit maakte de overheid gisteren bekend.

Vanaf juni kunnen de eigenaren van duizenden illegale woningen in de landelijke gebieden op Ibiza een proces voor regularisatie starten. Dit werd aangekondigd door de minister van Land, Mariano Juan, die zei dat de Land Act treedt in werking op de 29 mei. Vanaf die datum kan er steeds op iedere laatste vrijdag van de maand een aanvraag gedaan worden.

“Huiseigenaren krijgen de mogelijkheid om tegen betaling van de benodigde vergunningen plus een percentage van de woning aan de gemeente alsnog de benodigde papieren in handen te krijgen,” aldus Juan. Deze controversiële wet zal het legaliseren van gebouwen, hoofdzakelijk bedoeld voor agrarisch gebruik en huisvesting, makkelijker maken. De eigenaar betaalt naast de gebruikelijke kosten tussen de 15% en 25% van de kosten van de feitelijke uitvoering. Dit gebeurt volgens het jaar waarin geregulariseerd wordt (15% het eerste jaar, 20% het tweede en 25% het derde). Bouw van meer dan acht jaar oud zonder geopende tuchtprocedure kan worden opgenomen in het proces. Gebouwen die zijn gerealiseerd in beschermde gebieden en in natuurgebieden komen slechts in aanmerking als er bewezen kan worden dat ze er al stonden  vóór maart 1991.

Nu deze legalisatie van start gaat zal er door de gemeenten strenger gecontroleerd gaan worden op illegale bouw. De gemeenten hopen met de nieuwe wet flink wat geld op te kunnen halen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *