Last van vliegen? Ibizavandaag helpt je er van af.

  • Home
  • Last van vliegen? Ibizavandaag helpt je er van af.

vliegenHet is een sprookje dat zwetende mensen of mensen die een vies geurtje bij zich dragen, meer vliegen aantrekken. Daar kan je dus vast gerust op zijn.

De huisvlieg komt over vrijwel de gehele wereld voor, maar is in drogere of koudere gebieden wel afhankelijk van de mens om zich te kunnen handhaven. De vlieg is dan ook net als muizen en ratten een typische cultuurvolger. Men ziet de huisvlieg vaak in de buurt van afval of vee. Vaak treft men daar ook hun larven, de maden, in grote aantallen aan.

Men vermoedt dat het oorspronkelijk leefgebied van huisvliegen het zuidelijke palearctisch gebied (grofweg geheel Europa, Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Noord-, Centraal- en Oost-Azië), en dan met name Noordoost-Afrika en het Midden-Oosten. In de voetsporen van de mens heeft de vlieg zich over vrijwel de gehele wereld verspreid. Alleen in heel droge gebieden zoals woestijnen en heel koude gebieden zoals de Noord- en Zuidpool komen geen huisvliegen voor.

Huisvliegen komen in alle seizoenen voor in verwarmde menselijke bebouwing zoals stallen. Ze kunnen zich het gehele jaar door voortplanten en wel 15 generaties per jaar ontwikkelen. Onder gunstige omstandigheden kunnen hieruit enorme hoeveelheden vliegen ontstaan. Uit een toilet met een inhoud van 5 liter zijn wel eens 4000 vliegen gekweekt. De entomoloog Howard berekende eens dat uit één enkel wijfje in nog geen vijf maanden tijd 5,6 biljoen nakomelingen kunnen ontstaan als alle individuen geen enkele tegenstand in hun ontwikkeling zouden hebben.

Het vrouwtje legt haar eitjes in strohoudende mest, afval, dode dieren, compost of rottende voedingsmiddelen. Het eitje is sterk langwerpig van vorm en heeft een lengte van ongeveer 1,2 millimeter, het ei is wit van kleur. Het vrouwtje kan in totaal meer dan 900 eitjes produceren die in kleinere groepjes worden afgezet. De eitjes komen na twaalf tot 36 uur uit waarbij de larven van de vliegen tevoorschijn komen. Omdat de vrouwtjes van verschillende exemplaren vaak eitjes afzetten op hetzelfde substraat, kunnen zich enorme aantallen maden ontwikkelen. Onder warme omstandigheden kunnen de eitjes al na acht uur uitkomen. De eitjes moeten permanent vochtig blijven tijdens de embryonale ontwikkeling, anders komen ze niet uit.

De huisvlieg wordt door de mens bestreden, de bestrijding van de vlieg bestaat voornamelijk uit preventieve maatregelen. Zolang de huisvlieg geen voedsel kan vinden kan het dier zich niet voortplanten. In stallen wordt hiertoe de mest zo snel mogelijk opgeruimd en wordt de stal schoongehouden om verspreiding van de vlieg tegen te gaan. In keukens is het zaak om voedselresten direct weg te gooien, voedsel niet onbedekt achter te laten en te zorgen dat afval zich niet kan ophopen, bijvoorbeeld achter keukenapparatuur.

De bestrijding van vliegen in de woonkamer gebeurt op verschillende manieren, zoals het voorkomen dat vliegen binnen kunnen komen. Dit kan door horregaas te plaatsen en afval luchtdicht de verpakken.

Vliegen die ondanks voorzorgsmaatregelen toch in de directe leefomgeving van de mens worden aangetroffen, zoals in de woonkamer, kunnen op verschillende manieren worden bestreden. Een bekende vliegenval is de vliegenstrip, die bestaat uit een strook papier die aan beide zijden zeer kleverig is en tevens een lokmiddel bevat zodat het oppervlak aantrekkelijk wordt voor vliegen om op te landen. Zodra de vlieg zich aan de ondergrond heeft gehecht komt hij niet meer los. De vliegenstrip moet regelmatig worden vervangen omdat de efficiëntie verloren gaat naarmate er meer vliegen aan kleven. De strip is bij de meeste supermarkten op Ibiza verkrijgbaar.

De bekendste methode is de vliegenmepper. Voor in huis een uitstekende methode, maar wie buiten last heeft van vliegen zal al snel de moed opgeven met een vliegenmepper.

Andere methodes zijn:

  1. Vliegen houden niet van lavendelbloemen. In je woonkamer, op je balkon en in de tuin staan ze fleurig, maar vliegen mijden ze liever. Hetzelfde met laurierblaadjes. Houd je niet van planten, doe dan lavendelolie op een doek of spons en leg deze in de ruimte waar hangvliegen voor overlast zorgen.
  2. Hang boeketjes boerenwormkruid aan de binnenkant van de buitendeuren. Vliegen houden niet van de geur. In de Middeleeuwen werd dit kruid ook al gebruikt in de strijd tegen muggen en vliegen.
  3. Azijn is vooral geschikt om vliegen in de keuken buiten te houden. Doe na het koken wat azijn op het fornuis en vliegen zullen etensrestjes met rust laten. Schijfjes citroen doen hetzelfde.
  4. Om vliegen uit je vuilnis te houden kan je een mottenbal aan de binnenkant van het deksel bevestigen. Vliegen gruwelen van mottenballen.
  5. Verf je huis en de kamers Zee blauw, want vliegen houden niet van blauw.

De huisvlieg extra groot (niet klikken als je eng droomt over monsters):

Musca Demoestica
Musca Demoestica, huisvlieg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *