Kook eens een eitje

  • Home
  • Kook eens een eitje

paasei-ibiza-vandaagIBIZA – In het kader van de Paasdagen vertellen we jullie vandaag hoe je het beste een ei kunt verpesten bereiden. Appeltje-eitje hoor, zo makkelijk is het.

Hard of zacht gekookt, gebakken, gepocheerd of als roerei of omelet? Lees dit artikel van Ibizavandaag en je kan jezelf straks “ei-meester” noemen. Voor een zachtgekookt eitje hangt het er van af hoe lang je het kookt, maar ook de versheid van het gekozen ei speelt een rol want verse eieren moeten langer koken voor ze het predicaat “hardgekookt” krijgen. Het duurt namelijk langer voor een ei van binnen stolt als het vers is. En hoe verser het ei, des te lastiger is het pellen.

Aan de slag:

1. Zet een pan met genoeg water (de eieren moeten geheel onder water liggen) op het vuur en wacht totdat het water gaat koken.
2. Nu zet je het vuur iets zachter zodat het water niet meer zo hard kookt.
3Doe de eieren nu in de pan. Strooi een scheutje zout of azijn in het water. Dit zorgt ervoor dat het ei niet zo snel gaat barsten. Zonder zout of azijn kan ook, maar dan moet je er eigenlijk een gaatje in prikken.
4. Stel je kookwekker in voor een zacht, gemiddeld of hard gekookt eitje.
5. Even wachten….hoppa!
6. Giet het hete water af en laat de eieren vervolgens “schrikken” door de pan met eieren onder de koude kraan te houden. Door het schrikken stopt de stolling en bovendien is het ei een stuk makkelijker te pellen.

De kooktijden in minuten staan hieronder. De kooktijden gelden vanaf het moment dat het ei in het kokende water wordt gelegd. Wanneer je het ei al in het koude water hebt gedaan, mag je een kleine minuut van de tijd aftrekken.

Soort gekookt ei Klein ei Middel ei Groot ei
Zacht gekookt 3 3.5 4
Eigeel zacht/ eiwit hard 4 4.5 5
Eigeel smeuig/ eiwit hard 6 7 8
Hard gekookt 7 8.5 9

Twijfel je aan de versheid van een ei? Geen probleem want dit is eenvoudig te testen.

Er zijn drie manieren om dit te testen:

  • Met water (benodigdheden: maatcilinder, 1 liter water). Plaats het ei in 1 liter water. Een vers ei zal op de bodem blijven liggen. Een ongeveer 3 weken oud ei zal de meest stompe zijde zal omhoog komen. Dit komt doordat de luchtkamer in het ei groter wordt naarmate het ei ouder wordt. Een ei van 6 weken oud zal gaan drijven.
  • Met een zaklamp (benodigdheden: zaklamp, rol toiletpapier, plakband). De versheid van een ei kan worden vastgesteld aan de hand van de inhoud. Plaats de toiletrol op de zaklamp zodanig dat er geen licht lang de zijkanten kan. Doe de zaklamp aan en plaats het ei met de stompe kant tegen de toiletrol. Hoe groter de luchtkamer is, des te ouder het ei. In een bevrucht ei dat 6 dagen geïncubeerd is kan je de aderen zien als donkere draden
  • Luister (benodigdheden een ei). Wanneer je voorzichtig een vers ei schudt vlakbij je oor, dan zul je niks horen. Wanneer hetzelfde gedaan wordt met een oud ei, dan hoor je de binnenkant schudden.

[embedplusvideo height=”360″ width=”640″ editlink=”http://bit.ly/1iAV5PR” standard=”http://www.youtube.com/v/fAUThul1Czo?fs=1″ vars=”ytid=fAUThul1Czo&width=640&height=360&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=” id=”ep8418″ /]

Wil je iets bijzonders? Neem dan een vers ei en leg het op een theedoek. Vervolgens rol je de theedoek om het ei. Nu pak je de beide uiteinden van de theedoek en trek je er aan zodat de theedoek zich weer ontrolt. Dit proces herhaal je drie keer en nu kook je het ei. Je zult zien dat je nu een geel gekookt ei hebt in plaats van een wit.
Liever een scrambled egg? Bekijk dan deze video:
[embedplusvideo height=”360″ width=”640″ editlink=”http://bit.ly/1iAW2HT” standard=”http://www.youtube.com/v/PUP7U5vTMM0?fs=1&vq=hd720″ vars=”ytid=PUP7U5vTMM0&width=640&height=360&start=&stop=&rs=w&hd=1&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=” id=”ep3527″ /]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *