Keverplaag teistert palmbomen Ibiza

  • Home
  • Keverplaag teistert palmbomen Ibiza

rode-keverDe plaag van de rode kever (Rhynchophorus ferrugineus) lijkt niet te stoppen. Het beest heeft alleen in 2012 al 471 palmbomen tot zaagsel gedegradeerd.

De kever, die een voorliefde voor de Phoenix canariensis heeft (waarschijnlijk omdat de dikste palm is en veel koolhydraten bevat, maar is ook al gesignaleerd in de Washingtonia. Alleen dit jaar zijn er al meer bomen geheel vernietig door de kever dan er totaal geteld werden tussen 2007 en 2012. In 2007 werden 7 bomen het slachtoffer, in 2008 slechts 13 stuks en in 2010 was het aantal gegroeid naar 56 stuks. In dat jaar werd er intensief ingegrepen om de schade te beperken, maar toch wist de kever in 2011 al 188 bomen te slopen. Maar tot nog toe is dit jaar desastreus te noemen want de rode kever heeft inmiddels toegeslagen in 471 bomen. En dat is geteld tot en met oktober, dus met nog 2 volle maanden te gaan.

“De bestrijding is vooralsnog onmogelijk. We hebben alles geprobeerd, maar … ” vertel Javier Pablos, hoofd van het Departement van Landbouw Ibiza. Nog maar twee jaar geleden, geloofde Pablos er heilig in dat de plaag bestreden zou kunnen worden, of tenminste beperkt zou kunnen worden. Helaas blijkt dit niet het geval. Het beest is chemisch niet te bestrijden en natuurlijke vijanden zijn er nagenoeg niet.

De bestrijding oefent flink druk uit op het beschikbare budget van het Ministerie, want ook de Ceratitis capitata (die schade toebrengt aan het fruit) en Tuta (die tomaten vernietigt) behoeven aandacht. Maar de kever krijgt nu eerst even voorrang anders is de ramp niet te overzien straks.

Rhynchophorus_ferrugineus_larvae
De Rhynchophorus ferrugineus larvae. Wie durft klikt op de afbeelding

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *