Kabel elektriciteit voor de zomer in gebruik

  • Home
  • Kabel elektriciteit voor de zomer in gebruik

elektra-kabel-1IBIZA – De elektrische verbinding tussen Ibiza en Mallorca zal nog voor de zomer operationeel worden. Dat zegt Eduardo Maynau, regionaal afgevaardigde van Red Eléctrica Balears.

Maynau heeft de exacte datum nog niet opgeven, maar voordat het zomerseizoen van start gaat zal de 126 kilometer lange tripolaire kabel gebruikt gaan worden. Op de kabel komt een wisselspanning te staan van 132 kV (132.000 Volt) en hij is geschikt voor een vermogen van 2×100 megawatt.

Het is de langste wisselstroom kabel (118 kilometer water) en ook de diepst aangelegde (800 m) in de wereld. “De belangrijkste doelstelling is om de veiligheid van de elektriciteitsvoorziening naar Ibiza te verbeteren. De nieuwe kabel zal naar schatting tussen de 30 en 50 miljoen euro aan jaarlijkse besparingen opleveren.

Terwijl in november 2014 werd bekend gemaakt dat de nieuwe kabel in 2015 operationeel zou zijn, is het project nog steeds in de testfase. De analyse van de testen neemt wat langer in beslag dan gehoopt volgens een afgevaardigde.
Maynau zegt dat bij de inwerkingtreding er een garantie is dat zogenaamde blackouts – uitval van elektriciteit – geheel tot het verleden behoren. Hoe groot de storing ook is op Ibiza zelf, dankzij de kabel kan het complete eiland doordraaien als onverhoopt de stroom uitvalt.

De aanleg van de kabel heeft 225 miljoen euro gekost en de besparing die dankzij de kabel gehaald wordt, is geschat op 20 miljoen euro per jaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *