Inkeerregeling pensionados

  • Home
  • Inkeerregeling pensionados

pensionadoIBIZA – Als je de afgelopen jaren als Spaans inwoner pensioenuitkeringen hebt ontvangen en dit pensioen is opgebouwd in het buitenland, dan moet je daar in Spanje belasting over betalen.

En niemand ontsnapt aan de lange arm van de belastingdienst want de Hacienda (de Spaanse belastingdienst) beschikt over alle gegevens van uitgekeerde pensioenen in het buitenland. Wat nu volgt is een controle van de fiscus of deze inkomsten ook daadwerkelijk worden aangegeven. Mocht je dat nog niet gedaan hebben dan geeft de belastingdienst je tot 30 juni 2015 de tijd om dit alsnog te doen middels een zogenaamde inkeerregeling. Wie dit niet doet loopt het risico een hoge boete te moeten betalen en bovendien zul je ook nog eens rente moeten betalen.

Eerder dit jaar onderzocht de Spaanse fiscus al 27.696 buitenlandse residenten die met een buitenlands pensioen in Spanje verblijven, maar waarvan nooit melding is gemaakt. De Minister van Belastingen, Cristóbal Montoro, verzekerde dat deze mensen niet worden behandeld als belastingontduikers of fraudeurs en dat de regering wil dat er zaak voor zaak wordt bekeken hoe de vork in de steel zit.

Parlementariër Antonio Hurtado wilde weten waarom naar deze buitenlandse residenten een onderzoek was geopend. Volgens Hurtado gaat het om een onrechtvaardige behandeling van de buitenlandse pensionado’s. Hurtado stelt dat veel buitenlandse residenten die een pensioen ontvangen er vaak niet van op de hoogte zijn dat en hoe ze dit moeten aangeven bij de belastingdienst. Hij stelt dat een groot deel van hen bovendien foutieve informatie heeft ontvangen van diezelfde belastingdienst en op basis daarvan heeft beslist om geen aangifte te doen.

Sinds 2012 is het voor buitenlandse residenten in Spanje verplicht om opgave te doen van hun bezit in het buitenland en hun buitenlandse inkomsten. Dat geldt voor alle fiscaal residenten in het land. Iedereen die meer dan 183 dagen per kalenderjaar in Spanje verblijft is automatisch fiscaal resident.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *