Illegaal verkeersnetwerk ontmanteld op Ibiza (video)

  • Home
  • Illegaal verkeersnetwerk ontmanteld op Ibiza (video)

Agenten van de Nationale Politie hebben vijf personen op Ibiza gearresteerd in een politie-coup tegen het illegale verkeer van burgers uit China die doorreizen naar het Verenigd Koninkrijk, dat werd vandaag gemeld in een verklaring door La Guardia Civil. Elk persoon betaalde 20.000 euro voor de reis en verbleef tijdelijk in flats verspreid door Spanje, totdat zij hun frauduleuze documenten kregen om door te reizen naar hun eindbestemming in Engeland.

De operatie heeft geresulteerd in de arrestatie van 155 mensen in Spanje, waaronder vijf in Ibiza. Ook zijn de vier leiders van de organisatie gearresteerd, en worden beschuldigd van een misdrijf van het behoren tot een criminele organisatie en het vervalsen van documenten.

Het onderzoek tegen het illegale verkeer vanuit China naar Spanje begon bijna drie jaar geleden op de luchthaven Prat de Llobregat in Barcelona. De agenten ontdekten een aanzienlijke toename van vervalste documentatie door burgers van Aziatische afkomst die van plan waren naar het Verenigd Koninkrijk te vliegen. De analyse van de tussengekomen documenten stelde de agenten in staat om een verband te leggen tussen alle arrestaties en het illegale netwerk.

Na talloze inspanningen hebben de onderzoekers geverifieerd dat de organisatie vermoedelijk de slachtoffers in China heeft ‘gevangen genomen’, en aan hen beloofd heeft dat zij zou zouden arriveren in het Verenigd Koninkrijk of Engeland. Dit grapje koste iedereen die de illegale reis wilde maken 20.000 euro, dat zou namelijk nodig zijn voor alle vervalste documentatie en medewerking van andere leden om de illegale Chinezen de grenzen over te halen.

Eenmaal aangekomen in Spanje werden de migranten overgebracht naar verschillende “patera flats” in Barcelona, waar zij tijdelijk werden ondergebracht. Hier moesten zij wachten op nieuwe valse documentatie om zo door te vliegen naar hun eindbestemming.

De illegale paspoorten werden in China gemaakt en via koeriers- en pakketbedrijven naar Spanje gestuurd. Het ontmantelde illegale netwerk was extreem gestructureerd en hiërarchisch, met leden die zowel in Spanje als in andere landen opereerden. De “voorbijgangers” waren verantwoordelijk voor het begeleiden en controleren van de migranten, om zo te voorkomen dat zij werden ontdekt door de autoriteiten. Ook waren er zogezegde ‘leraren’ die de migranten instrueerden met alles wat nodig was om de grenscontroles door te gaan. Aan hen werd bijvoorbeeld basis Engelse uitdrukkingen geleerd die ze konden zeggen bij de douanes op de luchthaven.

Tijdens drie jaar onderzoek slaagden de agenten erin om vijf migranten tegen de organisatie te laten verklaren, en kregen getuigenbescherming.

Door heel Spanje zijn er in totaal 155 illegale migranten vastgehouden, waarvan vijf in Ibiza.

Als gevolg van de operatie werden computerapparatuur, mobiele terminals, talrijke vervalste identiteitsdocumenten, en 11.250 euro in beslag genomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *