Ibiza voor beginners

  • Home
  • Ibiza voor beginners

figueretas-1962WEEKEND SPECIAL – Ibiza, ontelbare Nederlanders zijn er al op vakantie geweest. Maar lang niet iedereen is er geweest. Dus als je plannen hebt om Ibiza voor het eerst te bezoeken, lees dan verder.

Ibiza is een eiland in de Middellandse Zee en het eiland is onderdeel van de autonome regio Balearen. De hoofdstad van de Balearen is Mallorca, daar zetelt ook de deelregering van de regio. De voertaal op Ibiza is Catalaans, maar bijna alle bewoners spreken ook goed Castiliaans en veel ook Engels. Alleen landinwaarts loop je soms tegen een probleem aan als je geen Spaans spreekt.

Het eiland Ibiza is ongeveer 45 bij 25 kilometer groot en telt 145.000 vaste inwoners. Veruit de meeste Nederlandse toeristen komen op het eiland via de luchthaven. Dit is een moderne luchthaven met één start- en landingsbaan. Een deel van de vliegtuigen parkeert aan een zogenaamde slurf die je bij het verlaten van je vliegtuig meteen het luchthavengebouw inleidt. In het toeristenseizoen zijn er echter niet voldoende van deze slurven beschikbaar en zal je getransporteerd worden met een busje. In het luchthavengebouw zijn er voldoende bagagebanden zodat het wachten op je koffers niet lang zal duren. Als je aankomt op Ibiza is er zelden tot nooit controle door de douane. Eenmaal door de schuifdeuren sta je meteen in de openbare ruimte.
Buiten treft je meteen een grote taxi standplaats aan en de transfers en bussen kan je vinden door als je naar buiten gaat meteen rechtsaf te lopen. Heb je een auto gehuurd, dan zie je in het luchthavengebouw de grote verhuurders met een eigen kantoor. Veel autoverhuurders hebben echter op de parking je auto of de transfer al klaar staan. De parking kan je vinden door rechtdoor te lopen als je het luchthavengebouw verlaat.
De rit tussen de luchthaven en Ibiza, zoals de hoofdstad van het eiland ook heet, duurt ongeveer 10 tot 15 minuten.

Het eiland Ibiza kent vijf officiële gemeenten: Ibiza, San Antonio, Santa Eularia, San Jose en San Juan. Op de borden langs de wegen worden deze namen in het Catalaans weergegeven: Eivissa, Sant Antoni, Santa Eulalia, Sant Josep en Sant Joan. De afstanden tussen deze gemeenten zijn niet groot wat betekent dat je binnen een half uurtje van de ene naar de andere kunt rijden met de auto.
Alle dropjes vallen onder deze vijf gemeenten. En dat zijn er nogal wat. Bij de meeste dorpjes spreek je eerder over een gehucht dan over een dorp want vele tellen niet meer dan 20 huizen.
De gemeente Ibiza is ook de grootste en kent alle zaken die je van een grote stad mag verwachten. Ontelbare restaurants, bezienswaardigheden, politie, ziekenhuizen, banken, terrassen en door de ligging aan het water ook een haven en een jachthaven. De stad zelf heeft geen strand.
San Antonio staat bekend om de vele Engelsen die er op vakantie gaan, voornamelijk jongeren. Er staan veel gebouwen met low cost appartementen en je vindt er ook veel goedkope hotels. Er zijn twee grotere discotheken die vroeger erg druk bezocht werden, maar inmiddels is het er een beetje vergane glorie: Eden en Es Paradis. In tegenstelling tot Ibiza heeft San Antonio wel een eigen strand, wat door de aanwezigheid van de vele Britten met een maagdelijk witte huid bijna een bezienswaardigheid op zich is. San Antonio heeft ook een haven en een jachthaven. De afstand naar Ibiza is ongeveer 25 kilometer.
Santa Eularia is een plaats die aan dezelfde kant van het eiland ligt als Ibiza en ook aan de kust. De plaats is bekend om de vele horeca gelegenheden en heeft ook een eigen jachthaven. Deze plaats wordt voornamelijk bezocht door mensen van 40 jaar en ouder. Er zijn geen discotheken in Santa Eularia, maar de plaats heeft net buiten de bebouwde kom wel veel beachclubs.
San Jose is een dorp wat landinwaarts ligt in het Zuidwesten van het eiland en staat bekend om de vele restaurantjes. Ook hier tref je geen discotheken of soortgelijk vermaak.
Het dorp San Juan is een dorp van het Noorden van het eiland. Een klein, maar gezellig dorp waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. In het dorp zijn veel activiteiten op het gebied van cultuur.

Volgende week het volgende deel van deze special waarin we het uitgaan op het eiland verder belichten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *