Ibiza nostalgie: stuur eens een kaartje

  • Home
  • Ibiza nostalgie: stuur eens een kaartje

postzegel-1-pesetaIn deze moderne tijd is het bijna niet voor te stellen hoe de communicatie vroeger verliep tussen reizigers of vakantiegangers en de thuisblijvers. Telefoon was er op de meeste plaatsen niet, laat staan een mobieltje. Een belangrijk communicatiemiddel van vroeger was de ansichtkaart. In de archieven van de familie Kips kwamen we een hele bijzondere ansichtkaart tegen.

rijk-de-gooyer-ansicht-voorzijde
klik voor een extra groot formaat

 

De kaart is geschreven door wijlen Rijk de Gooyer (17 december 1925 – 2 november 2011) toen hij op vakantie was op Ibiza in 1955 en aan het thuisfront wilde tonen in welk hotel hij verbleef op Ibiza. De kaart toont hotel Ebeso aan Playa Figueretas. Opvallend is dat er geen verharde wegen zijn en de bebouwing minimaal.

rijk-de-gooyer-ansicht-achterzijde
Klik voor een extra groot formaat

Op het poststempel van de kaart kunnen we zien dat deze op 24 mei 1955 is afgestempeld op Ibiza. In die tijd was het heel normaal dat de gezamenlijke postbedrijven er 3 tot 4 weken over deden om een ansichtkaart naar Nederland te krijgen. De vraag is dus ook of de kaart de familie Kips heeft bereikt voordat Rijk inmiddels zelf al weer terug was in Amsterdam… De vraag is ook hoe dat kan natuurlijk want de posterijen rekenden 2 pesetas (0,01 eurocent) om de kaart dat hele eind te vervoeren!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *