Ibiza nog niet verloren inzake olie

  • Home
  • Ibiza nog niet verloren inzake olie

olie-neeHet blijft het nieuws halen; de plannen om naar olie te gaan boren voor de kust van het eiland. Het hele volk komt in opstand, van jong tot oud. Van Madrid tot Thailand, overal duiken protesten op tegen de door de regering reeds verstrekte vergunningen.

De Spaanse staatssecretaris van milieu wist gisteravond in Madrid te vertellen dat er zeker nog wel mogelijkheden zijn om Cairn Energy, het bedrijf wat de vergunningen kreeg, te stoppen om in de golf van Valencia olie te gaan winnen. Daarmee spreekt de staatssecretaris Jose Manuel Soria, de Spaanse minister van energie, industrie en toerisme, tegen want deze beweerde eerder deze week dat beslissing onomkeerbaar was. Dat veroorzaakte veel ongeloof en verdriet bij iedereen die petities getekend had en was meegelopen in demonstraties. Vicente Serra (president van de regering van Ibiza), José Ramón Bauzá (president deelregering Balearen) en Mar Blava, de eilandbrede coalitie tegen de olieboringen, spreken Soria in alle opzichten tegen. Mar Blava weet te melden dat de boringen, met alle milieueffectrapportages en petities in de hand, wel degelijk te stoppen zijn. En daarin heeft Mar Blava gisteravond dus gelijk gekregen van de staatssecretaris.

Zaterdag pakken demonstranten een perfect moment om tegen de plannen te protesteren op Mallorca. Daar hebben zich namelijk hordes journalisten verzameld omdat de dochter van de Spaanse koning, Prinses Cristina, zich precies daar moet verantwoorden voor de rechter in verband met corruptie en fraude die zij gepleegd zou hebben. Een mooiere aandacht kunnen de demonstranten natuurlijk niet krijgen.

Inmiddels ongeveer 33.500 getekende petities binnen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *