Hou rekening met de zon

  • Home
  • Hou rekening met de zon

verbrand-door-zonIBIZA – De zon, voor de bewoners van Ibiza geen vreemd verschijnsel. Voor de Nederlanders die het eiland bezoeken ligt dat iets anders. Op Ibiza zul je er ongetwijfeld mee geconfronteerd worden en dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Ibizavandaag helpt je daarmee.

Tijdens je zomervakantie ga je ongetwijfeld genieten van het mooie weer. Bij aankomst op Ibiza zul je verwelkomd worden door de zon. En veel tijd doorbrengen in de zon kan behalve positieve effecten echter ook nadelen teweegbrengen voor de gezondheid. Bij overdreven blootstelling aan zonlicht kunnen symptomen van herpes en zonneallergie gestimuleerd worden en verhoog je de kans op veroudering van de huid en zelfs huidkanker.

ZONNEALLERGIE

Zonneallergie is een allergische reactie op de zon waar vooral jonge vrouwen last van hebben. Het is een abnormale reactie van de huid op zonlicht. De meest voorkomende symptomen zijn jeuk en uitslag op de huid, hoofdpijn, blaasjes in het gezicht en misselijkheid. Ook bobbels op de armen en in de nek zijn symptomen van zonneallergie. Je kunt deze reactie onder controle houden door zonlicht zoveel mogelijk te vermijden, en de huid te bedekken als je naar buiten gaat. Een andere suggestie is het toepassen van een zonnebrandmiddel met een hoge zonbeschermingsfactor (SPF). Voordat je de zon ingaat moet je je hiermee goed insmeren. Verder kan men een zonnebril dragen met ultraviolet licht bescherming. Draag een lange broek, een shirt met lange mouwen en een hoed met een brede rand. Wees bewust van huidverzorgingsproducten en medicijnen die een allergische uitbarsting kunnen uitlokken, want er zijn nogal wat medicijnen die zonneallergie versterken. Je huisarts kan je daar meer over vertellen. In de loop van de zomer treedt gewenning op, waardoor de klachten zullen afnemen.

JE HAAR

Je haar wordt dan droger en stugger door de zon. In tegenstelling tot de huid, die bij blootstelling aan de zon pigment opbouwt, zal het pigment in het haar afgebroken worden. Je haren kunnen dus niet alleen droger worden, maar ook verkleuren. Je haar kan er na lange blootstelling aan zon een stuk blonder uitzien. Het uitdrogen van je haar kan je tegengaan met een goede crèmespoeling, verkrijgbaar bij alle supermarkten op Ibiza.

JE OGEN

De blootstelling aan UV-licht kan problemen aan je ogen veroorzaken. Als je veel tijd in de zon hebt doorgebracht, dan kan het zijn dat je zicht vertroebelt. De oplossing is simpel: draag een zonnebril van goede kwaliteit die je ogen beschermt tegen de felle zon op Ibiza. De brillen die de souvenirshops of de mensen op het strand verkopen, zijn misschien leuk en goedkoop, maar deze bieden absoluut geen bescherming.

EEN KOORTSLIP

Bij lange blootstelling aan zonlicht kan het voorkomen dat er koortsblaasjes op je lippen komen. Dit is een vorm van herpes. Je voelt dan een irritante jeuk op de lip die de koortsblaasjes aankondigt. Het komt erop aan om meteen een koortswerende zalf aan te brengen als je de herpes voelt opkomen. Een effectieve zalf tegen koortsblaasjes is Zovirax, verkrijgbaar bij iedere apotheek op Ibiza.

VERBRANDING

Sommige mensen zijn nogal gevoelig voor zonnebrand. Dit gebeurt na overdreven blootstelling aan de zon. Je huid zal dan pijnlijk aanvoelen en knalrood worden. Dit kan enkele dagen aanhouden en zorgen voor een verschilfering van je huid. Hoe meer de diepere lagen van de huid getroffen zijn, hoe ernstiger de zonnebrand. Mensen met een bleek huidtype zijn gevoeliger voor zonnebrand dan mensen met een donker huidtype. Als je een bleke, witte huid hebt, dan is het oppassen geblazen op zonnige dagen. Er is maar één remedie en dat is smeren!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *