Hoe komt de aarde zo rood

  • Home
  • Hoe komt de aarde zo rood

rode-aarde-ibizaIBIZA – Als je rondtoert over het eiland, dan kan je er niet omheen: de knalrode aarde van sommige weilanden. En hoe die aarde dan zo rood komt, dat leggen wij je uit.

[s2If !is_user_logged_in()]

Meer lezen? Als je bent ingelogd kan je het hele artikel lezen.
Nog geen account? registreer je dan nu!

[/s2If]
[s2If current_user_can(access_s2member_level1)]

Aarde is het uiteindelijke eindresultaat van de afbraak van vast gesteente. Als er maar genoeg tijd is, zullen allerlei chemische, natuurkundige en biologische processen geleidelijk een laag aarde vormen op de steenlaag. Het klimaat speelt hierbij een belangrijke rol, want dat bepaalt hoe de chemische en biologische processen die het rotsmateriaal afbreken, precies verlopen. Het zijn de mineralen in de aarde die er de kleur aan geven.

IJzeroxiden kleuren aarde rood

Rode aarde bevat een grote hoeveelheid ijzeroxiden, die rood zijn, zoals roest. Rode aarde komt veel voor in warme, vochtige gebieden en is ontstaan uit steensoorten die rijk zijn aan ijzer. En Ibiza is daarvan een voorbeeld, want hoewel het erg droog lijkt op het eiland, de grond is mede door de ligging van Ibiza bijzonder vochtig.

De dieprode aarde op Ibiza wordt lateriet genoemd en heeft zich gedurende miljoenen jaren ontwikkeld. In lateriet zijn vrijwel alle silicaat mineralen, die het hoofdbestanddeel van bijna alle steensoorten vormen, omgezet in ijzeroxide en aluminium. In de loop van de tijd is er zo veel water door de grond gesijpeld dat alle oplosbare mineralen weggespoeld zijn. Daarom is deze grond ook zo arm aan voedingsstoffen.

Door de aanwezigheid van de vele voedingsstoffen is het mogelijk om bijzondere gewassen te verbouwen op Ibiza, zoals bijvoorbeeld saffraan.
[/s2If]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *