Het planten van fruitbomen

  • Home
  • Het planten van fruitbomen

Jaime de tuinmanNu de temperaturen zomerse waarden naderen, krijgen tuinliefhebbers ongetwijfeld de kriebels. En dat bleek vandaag ook wel na een rondje langs de tuincentra op Ibiza. Tijd voor nieuwe aanplant? Verenig het nuttige met het aangename en poot eens een fruitboom.

Het planten van fruitbomen

Daar het slechts over een kleine oppervlakte gaat, kan men praktisch iedere grond geschikt maken voor het aanplanten van een fruithaag. We kunnen goede grond aanbrengen of intens werken met compost en andere organische stoffen. Natte gronden kunnen we draineren, of indien dit niet mogelijk is, een verhoogde berm van ongeveer 50 tot 80 cm breedte aanleggen.

We doen er goed aan de te beplanten vakken een tweetal weken van tevoren klaar te maken. Wat hierboven geschreven werd over bodem en bemesting, maakt duidelijk dat we bij het voorbereiden rekening moeten houden met de grond waarover we beschikken. Daar de strook grond aangelegd wordt voor enkele jaren, moet dit zeer zorgvuldig gebeuren. Het is immers de basis voor het welslagen van onze fruittuin.

Als je een plat gat maakt en daarin alleen goede grond aan brengt, blijven de wortels alleen in die grond groeien, het is dus belangrijk om een overdreven groot gat te maken van 0,75 bij 0,75 en 0,60 cm diep als je de grond wilt verbeteren de grond die er uit komt mengen met potgrond en of compost en het gat weer dicht gooien, hierin kan je de fruitboom planten.

Normaal kan men de hele winter fruitbomen planten. Op Ibiza zit er namelijk nooit vorst in de grond. De beste planttijd is de periode van half oktober tot half april. Hoe vroeger men plant des te meer de planten in de zomer groeien. Palnten in pot kunnen het hele jaar door geplant worden wel bij droog weer leten op het water geven

In natte gronden is het aan te raden na de winter, in februari – maart, te planten. Door draineren of aanleggen van een verhoogde term kunnen we in deze gronden ook voor de winter planten.

Omdat we hier op een vooraf klaargemaakte grond planten, moet het gat niet groter gemaakt worden dan het wortelgestel. De entplaats (knobbel) moet wel boven de grond blijven. We vermijden daardoor dat op de boom wortels ontstaan op het geënte hout, waardoor hij te sterk begint te groeien en niet meer draagt. Dus niet te diep planten en rekening houden met het feit dat de boom na het planten nog iets dieper zakt.

Bij het planten de wortels in het gat mooi open spreiden en bij het aanvullen de boompjes een beetje schudden, zodanig dat de aarde tussen de wortels valt. Daarna de grond goed aandrukken.

Succes er mee!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *