Helmplicht voor jonge fietsers

  • Home
  • Helmplicht voor jonge fietsers

policia-controlMadrid – Het Spaanse parlement heeft vorige week een flink aantal wijzigingen in de Verkeerswet goedgekeurd. De regels zullen spoedig in werking treden, mogelijk al in juni dit jaar.

Een opvallende nieuwe regels is dat fietsers in steden en dorpen onder de 16 jaar zijn verplicht een helm te dragen. Bij het overtreden van deze regel kan de politie een boete van 200 euro geven aan de ouders of voogd van de overtreder. Tot nu toe was fietsen met helm voor deze groep al verplicht op verbindingswegen buiten de bebouwde kom.
Kinderen onder de 1.35 meter mogen niet meer op de bijrijdersstoel in de auto reizen. Er zijn mogelijk uitzonderingen als de achterbank volledig bezet is door andere minderjarigen die de lengte van 1.35 meter nog niet hebben bereikt of wanneer het voertuig geen achterbank heeft. Hou je je niet aan deze regel dan kan de politie verbieden verder te rijden of een boete opleggen van 200 euro, te betalen door de ouders/voogd. Zit een kind voorin in een taxi, dan zijn de ouders verantwoordelijk voor de boete, niet de taxichauffeur.

Ook het alcohol gebruik in het verkeer zal zwaarder worden gestraft. Het rijden onder invloed levert hogere boetes op. Van 500 naar 1.000 euro bij een promillage dat het dubbele is van het toegestane, dus vanaf 0,5 milligram per liter lucht of 0,30 milligram bij nieuwe chauffeurs en professionele chauffeurs. Ben je binnen een jaar al eerder betrapt op rijden onder invloed, dan verdubbelt de boete.

Ook onder invloed van drugs een auto besturen is verhoogd van 500 naar 1.000 euro.  Het is nu ook zo dat de boete al wordt opgelegd wanneer er sporen van drugs in het lichaam vastgesteld kunnen worden middels een speekseltest. Eerder kon de chauffeur de boete nog voorkomen door aan te tonen dat hij op het moment van controle niet onder invloed was.

Leuk voor op West-end: Als voetgangers een overtreding begaan, mag de politie ze testen op alcohol of drugsgebruik. Tot nu toe mocht dat uitsluitend als de voetganger was betrokken bij een ongeluk.

Spaans kenteken verplicht voor buitenlandse ingezetenen: Nieuw is de verplichting van het bezit van een Spaans kenteken als je resident in Spanje bent. Tot nu toe waren buitenlandse ingezetenen alleen verplicht te voldoen aan de wet op speciale belastingen, maar was het niet verplicht hun auto in Spanje in te schrijven. Dit maakte het in de praktijk moeilijk hen te beboeten voor overtredingen of te controleren op het hebben van de juiste verzekeringen of voldoen aan de periodieke technische controles.

Je krijgt voor alle boetes overigens langer de tijd om ze met 50 procent korting te betalen want daar stond vroeger 15 dagen voor en nu wordt dat 20 dagen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *