Heel Nederland heeft de griep

  • Home
  • Heel Nederland heeft de griep

griep-epidemieNederlanders die op Ibiza wonen doen er goed aan nog even te wachten als ze op familiebezoek willen in Nederland want de kans dat je met een griepje terugkomt naar het eiland is redelijk groot. Nederland verkeert in een epidemie namelijk.

De milde griepepidemie die sinds eind vorige maand heerst in Nederland, heeft zich nu uitgebreid over het hele land. De epidemie is vroeger dan vorig jaar; toen hadden pas rond maart veel mensen last van griep.

In de eerste weken werden vooral jonge kinderen (0-4 jaar) getroffen, maar inmiddels worden alle leeftijdsgroepen bovengemiddeld getroffen, meldt het onderzoeksinstituut voor de gezondheidszorg Nivel.

Vorige week meldden gemiddeld 108 op de 100.000 inwoners zich bij de huisarts met symptomen van griep. In de week daarvoor waren het er 82. Boven de 60 betekent een epidemie.
Volgens het Nivel kon de ziekte zich makkelijk verspreiden tijdens de feestdagen. “Er zijn dan veel mensen bij elkaar, en ook de weersomstandigheden lenen zich voor een snelle verspreiding. Daar kun je niet zoveel aan voorkomen.”
Symptomen van griep zijn onder meer koorts, hoofdpijn, keelpijn en spierpijn. Patiënten zijn vaak 3 tot 5 dagen ziek. Gemiddeld duurt een uitbraak 8 weken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *