Hacienda opent de jacht

  • Home
  • Hacienda opent de jacht

hacienda-controlesMADRID – Voor de eerste keer ooit heeft Hacienda, de Spaanse belastingdienst, een waarschuwing verstuurd aan belastingplichtigen waarvan zij vermoeden dat ze een tweede woning via advertenties op het internet verhuren zonder de inkomsten daarvan op te geven.

Deze belastingplichtigen zullen een schriftelijke waarschuwing ontvangen die als volgt luidt:

“De acuerdo con los datos disponibles de la oficina de impuestos, que ha salido a la luz que ha llevado a cabo una serie de anuncios que anuncian propiedad en alquiler en diversos medios de comunicación, incluyendo La Internet. Le recordamos que en el caso de haber ganado dinero a través de estos anuncios, esto debe ser incluido en su declaración anual, como si cualquier otro tipo de ingresos obtenidos a través de actividades que no se corresponden con nuestra información fiscal”.

Kort samengevat zegt de mededeling dat de belastingdienst op de hoogte is van verhuur waarbij de werving plaatsvindt via advertenties op internet zonder dat er aangifte is gedaan van de inkomsten. Er wordt alsnog aangifte verlangd.

De Hacienda is, volgens de toonaangevende krant El Mundo, alle op internet geadverteerde woningen aan het inventariseren en de interesse gaat daarbij vooral uit naar woningen die voor korte termijn- of vakantieverhuur worden aangeboden. Ook heeft de belastingdienst toegang tot databases van water- en elektriciteitsleveranciers zodat er ook een huur geschiedenis aangelegd kan worden over eerdere jaren. Indien de opgespoorde woningen netjes zijn aangemeld als toeristische accommodatie betekent dat geenszins dat de eigenaren gevrijwaard zijn van het onderzoek. Ook deze eigenaren worden gecontroleerd. De belastingdienst vraagt momenteel bij honderden gemeenten op voor welke woningen er een licentie is aangevraagd volgens de krant.

Ten behoeve van het onderzoek zijn er honderden extra ambtenaren ingezet en de Spaanse overheid hoopt met de controles een bedrag van ongeveer 400 miljoen euro aan extra belastingen op te halen dit jaar.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *