Gemiddeld 26 graden en veel zon

  • Home
  • Gemiddeld 26 graden en veel zon

zon ibizaVoor zover je het nog niet in huis hebt, adviseren we dringend om middeltjes in huis te halen om je in te smeren zodat je huid beschermd wordt tegen de zon deze week.

Vandaag zal het een enkele verdwaalde wolk zijn die wellicht voor wat verkoeling gaat zorgen en morgen ook nog een paar. Voor de rest van de week voorspellen we uitsluitend strak blauwe hemels en van enige wind is geen enkele sprake. Het gaat weer flink warm worden op Ibiza met overdag temperaturen tussen de 26 en 29 graden en gedurende de nachten zal het kwik blijven steken tussen de 13 en 15 graden.

De UV factor voor de komende week is 8 en dat betekent dat je snel verbrandt. Hier nog wat advies over bescherming tegen de zon die wordt uitgedrukt in SPF.

Sun Protection Factor of beschermingsfactor, gewoonlijk afgekort tot SPF, is een maat voor de doeltreffendheid van zonnebrandcrèmes en -lotions bij het tegenhouden van UV-B-straling, die verantwoordelijk is voor het verbranden van de huid bij blootstelling aan zonlicht. De SPF-aanduiding heeft enkel betrekking op de doeltreffendheid van de ultravioletfilter in de zonnebrandcrème voor UV-B-straling, niet voor UV-A-straling.

SPF is een relatieve maat, die aangeeft hoeveel langer iemand die beschermd is mét zonnebrandcrème, in de zon kan blijven dan iemand zonder bescherming, vooraleer er zonnebrand optreedt. In de praktijk hangt de tijd die men in de zon kan verblijven zonder te verbranden niet alleen af van de SPF van de zonnebrandcrème, maar ook van andere factoren zoals het huidtype, de hoeveelheid zonnebrandcrème die men gebruikt, de activiteiten die men doet enz.

In 2006 is er internationaal een uniforme meetmethode voor SPF afgesproken. Het is een in-vivomethode: op een stukje huid van een aantal vrijwilligers wordt zonnebrandcrème aangebracht, en onder een kunstmatige lichtbron wordt gemeten hoelang het duurt vooraleer die huid verbrandt. De methode wordt gebruikt in Europa, Japan en Zuid-Afrika; in de Verenigde Staten wordt een afwijkende methode gebruikt.

Zonnebrandcrèmes worden volgens hun SPF ingedeeld in verschillende klassen:

lage beschermingsfactor: SPF 6 tot 10
matige beschermingsfactor: SPF 15 tot 25
hoge beschermingsfactor: SPF 30 tot 50
zeer hoge beschermingsfactor: SPF 50+
In de Europese Unie mogen geen hogere beschermingsfactoren dan 50 op de producten aangeduid worden; in de plaats daarvan moet “50+” gebruikt worden. De reden is dat dergelijke hoge beschermingsfactoren de indruk wekken dat men met deze producten zeer lang in de zon mag blijven; maar dan verhoogt het risico op huidkanker door blootstelling aan UV-stralen (waarvoor ook UV-A-stralen verantwoordelijk zijn). De beschermingsfactor houdt daar geen rekening mee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *