Gemeenteraadsverkiezingen in Nederland

  • Home
  • Gemeenteraadsverkiezingen in Nederland

stembordNederland gaat vandaag naar de stembus om te kiezen we de zetels krijgt in de raad van haar of zijn gemeente. Ondanks de enorme aandacht is de verwachte opkomst laag.

Vannacht waren er al een aantal stembureaus, waaronder in Tilburg, waar de mensen hun stem vanaf 0:00 uit konden brengen. Er zijn vele televisiedebatten geweest, maar die gingen voornamelijk over landelijke vraagstukken en niet over de, meestal kleinere, problemen in de gemeenten zelf. Ook werden de debatten niet gehouden met lokale bestuurders, maar met de kopstukken van de grote politieke partijen uit de regering.

Spannend zal het worden in de gemeente Almere, waar de PVV van Geert Wilders een serieuze greep doet naar de macht en wellicht de grootste partij zal worden. De PVV is ook verkiesbaar in de hofstad Den Haag en maakt ook daar goede kans de grootste partij te worden. In Utrecht is het mogelijk D66 die de PVDA van de troon zal stoten en in Rotterdam zal Leefbaar Rotterdam naar alle verwachting de PVDA een electoraal lesje lezen. Amsterdam tenslotte, waar de PVDA al sinds de tweede wereld oorlog de toon zet, zal met spanning uitzien naar de uitslag want daar is het ook een nek aan nek race tussen de PVDA en D66.

Waar D66 en PvdA in de laatste peiling van het gemeentelijke onderzoeksbureau vrijwel gelijk liggen, wijst Maurice de Hond D66 nu al aan als winnaar van de raadsverkiezingen van woensdag in Amsterdam. Volgens de peiler is D66 nu goed voor twaalf zetels (plus vijf) en komt de PvdA uit op tien. Nooit eerder in haar bestaan kwam de PvdA in Amsterdam onder de twaalf zetels uit. De Hond bevroeg achthonderd mensen. In zijn peiling verliezen GroenLinks en de VVD twee zetels en komt GroenLinks uit op vijf zetels en de VVD op zes. De SP komt op vijf (plus twee).

De grote winnaars zijn dus al voorspeld: D66 en de PVV en de PVDA mag haar wonden likken vanavond laat. Partijleider Diederik Samson gaf van te voren al aan geen conclusies te trekken uit welke uitslag dan ook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *