Geen Uber

uberIBIZA – Geheel tegen de verwachting in, mogen toeristen de komende zomer ook op Ibiza geen Uber diensten verwachten op het eiland. Dit is het gevolg van de uitspraak van een Madrileense rechter.

Het Amerikaanse internetbedrijf Uber heeft beslist om haar activiteiten in Spanje tijdelijk op te schorten. Daarmee wordt dan toch gehoor gegeven aan de uitspraak van een Madrileense rechter, die begin deze maand een verbod voor de omstreden taxidienst had uitgesproken. De woordvoerder van Uber zegt: “We hebben de activiteiten van UberPOP in Spanje tijdelijk gestaakt, terwijl we in beroep gaan tegen de gerechtelijke beslissing en nieuwe mogelijkheden bestuderen die ons toelaten om de Spanjaarden toegang te geven. Tijdens deze tijdelijk schorsing van UberPOP, zullen we ook samenwerken met de Spaanse politici om een nieuw wettelijk kader te scheppen”.

Uber werd in april 2014 in Spanje gelanceerd. Dat gebeurde eerst in Barcelona en vervolgens ook in Madrid en Valencia. Met de app kunnen gebruikers in contact kunnen komen met particulieren die hun eigen auto als taxi in willen zetten. Dit tot zeer grote ergernis van de Madrileense taxichauffeurs, die vervolgens naar de rechter stapten. Uber chauffeurs hoeven immers niet aan dezelfde administratieve regels te voldoen en betalen bovendien geen sociale bijdragen. Op 9 december besliste de rechtbank om de dienst tot nader order te verbieden in Spanje.

Aanvankelijk kondigde het Amerikaanse internetbedrijf aan dat het niet van plan is om het verbod te respecteren. Maar omdat het gerechtelijk verbod ook van toepassing was voor de bedrijven die instaan voor telecommunicatiebedrijven en onlinebetalingen, was de app al sinds 26 december feitelijk onbruikbaar geworden.

De activiteiten van Uber liggen in vele landen onder vuur. Ook in België is de applicatie erg omstreden. Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) diende vorige week nog een strafklacht in tegen het bedrijf.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *