Geen laptop meer in je koffer

  • Home
  • Geen laptop meer in je koffer

verbrande-smartfoonVanaf 1 april is het niet meer toegestaan oplaadbare lithium-ionbatterijen te vervoeren in het laadruim van een vliegtuig. Smartphones, tablets en laptops mogen dus vanaf die datum alleen mee in de handbagage.

De reden voor deze maatregel is dat de batterijen spontaan kunnen ontbranden als ze oververhit zijn. Het verbod komt van de VN-burgerluchtvaartorganisatie ICAO.

Uit laboratoriumtests is gebleken dat moderne vliegtuigen niet bestand zijn tegen de hitte en explosies die kunnen ontstaan als een klein aantal lithiumbatterijen oververhit raakt. Dat kan gebeuren als batterijen te dicht op elkaar zijn ingepakt of beschadigd zijn. Om deze reden mag men dus vanaf 1 april geen mobiele telefoons, laptops en/of tablets die dit soort batterijen hebben meer meenemen in de koffers in het laadruim maar alleen nog maar in de handbagage. Overigens zitten deze batterijen soms ook in kleine apparaten zoals vibrators, camera’s en elektrische tandenborstels.

Worden er bij controle koffers ontdekt die wel apparaten met lithiumbatterijen hebben dan kan het zijn dat deze koffers niet mee gaan met het vliegtuig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *