EU waarschuwt Spanje

  • Home
  • EU waarschuwt Spanje

bankia-o-jeeDe Europese Commissie wil dat Slovenië en Spanje hun wankele bankensector snel saneren, maar ook andere landen zoals Frankrijk krijgen de raad om hun schuldenbergen aan te pakken.

Gisteren had de economische denktank OESO al gewaarschuwd dat er mogelijk een problemen dreigt te rijzen met de Sloveense banken die met veel wanbetalingen te maken krijgen.

Vandaag haalt de Europese Commissie dan een trits aanbevelingen boven voor een aantal lidstaten, maar vooral voor Slovenië en Spanje. In die twee landen kampen de banken met grote wanbetalingen door overdreven leningen aan de vastgoedsector.

Slovenië zou volgens sommige analisten het volgende euroland in de problemen kunnen worden na Cyprus. Nu is dat wel een klein land en is de bankensector er niet zo uit zijn voegen gegroeid zoals in Cyprus, maar toch zijn problemen niet uit te sluiten. Slovenië moet ook steeds meer rente betalen op overheidsleningen.

Anderzijds zijn ook de Spaanse banken nog niet uit de vastgoedmiserie geraakt, ondanks een noodkrediet van ruim 40 miljard euro door de eurozone.

Ook Frankrijk krijgt een waarschuwing
Opvallend is dat ook Frankrijk -de tweede economie in de eurozone- de raad krijgt om de torenhoge schuld aan te pakken. Die zou eind dit jaar kunnen oplopen tot 93% van het bruto binnenlands product.

Frankrijk kampt met een recessie en hoge werkloosheid en wellicht zal de regering in Parijs er niet in slagen om het begrotingstekort te beperken tot 3% van het bbp zoals de EU vereist. In mei zou de EU beslissen of Frankrijk een jaar extra krijgt om orde op zaken te stellen of dat de procedure gestart wordt om het land een boete op te leggen.

Ook een hele reeks andere Europese lidstaten krijgen de raad iets aan hun economisch model te versterken. Onder hen is België, waar vooral de hoge loonkosten de EU-Commissie kopzorgen baren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *