Elektrisch of op hout

  • Home
  • Elektrisch of op hout

elektrische-kachelIBIZA – Nu de dagen nog wel heerlijk zijn, maar de avonden toch echt wel koud worden vraagt je huis op Ibiza om wat extra warmte. En als je geen centrale verwarming hebt om je huis op temperatuur te brengen, dan resten er twee keuzes: stoken op gas of elektrisch.

Als je overweegt om elektrische kachels aan te schaffen hou er dan rekening mee dat het omzetten van elektriciteit in warmte veel energie kost. En bij het gebrek aan keuze tussen verschillende energie aanbieders zal ook de rekening behoorlijk hoog zijn want de stroom wordt door de monopoly duur betaald op Ibiza.
Elektrische kachels zijn wel bijzonder snel warm, dus voor het verwarmen van een kleine ruimte goed geschikt. Wanneer je echter grotere ruimtes moet verwarmen, dan is de keuze voor gas een logische. Bij de verbranding van gas breng je een warme luchtstroom op gang in de ruimte waar de verbranding plaatsvindt. Deze stroom zorgt er voor dat de warmte beter circuleert in de ruimte. Een nadeel van het gebruik van gaskachels is dat er bij de verbranding niet alleen gas gebruikt wordt, maar ook zuurstof. Daarom moet je bij het gebruik van gaskachels altijd erg goed ventileren om te voorkomen dat je hoofdpijn krijgt. Begin trouwens niet pas op het laatste moment met stoken omdat er dan al veel vocht in je woning aanwezig is. Als je pas later gaat stoken dan zal door de verwarming dit vocht weer verdampen en neerslaan op muren, plafonds en ramen.

En dan is er natuurlijk nog de open haard. Deze methode kent het slechtste rendement van alle verwarmingen die we kennen. In een straal van hooguit twee meter is het aangenaam warm zolang je er blokken op blijft gooien. Daarnaast dient het rookkanaal zeer goed onderhouden te worden om schoorsteenbranden te voorkomen. Het is wel de gezelligste manier van verwarmen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *