15 C
Ibiza Town

Druiven bij de jaarwisseling

Moet lezen

Ses Salinas

Verandering van weer

Ibiza in de groei

Unesco en Ibiza

12 druivenAls we 21-12-2012 gaan overleven met zijn allen, dan vieren we tien dagen later de komst van het nieuwe jaar op Ibiza (en de rest van de wereld). En als de klok twaalf uur slaat, dan barst er geen milieuvervuilend-, geldverslindend-, vogelverjagend-, vingers amputerend en oogverblindend vuurwerk los op Ibiza…

In geen enkele supermarkt en op geen enkele groentemarkt is er op oudejaarsdag nog een druif te vinden. Want Spanjaarden eten om 12 uur bij iedere klokslag een druif om een gelukkig en voorspoedig nieuwjaar in te luiden. Het eten van La doce uvas de suerte (de twaalf druiven van geluk), één druif voor elke maand van het jaar, is al 102 jaar een gewoonte in Spanje. De druiven werden voor het eerst op deze manier genuttigd bij de jaarwisseling van 1909 naar 1910.Tijdens die jaarwisseling had het dorp Viñalopó in de provincie Alicante een extreem goede druivenoogst en er werd besloten met oud op nieuw druiven uit te delen voor goed geluk in het volgende jaar. In dit dorp worden druiven gefabriceerd die om te eten zijn en niet zoals in bijna alle andere Spaanse gebieden om wijn van te maken. Dankzij het verpakken van de druiven als ze nog aan de struik zitten, wordt de oogst een maand uitgesteld en in plaats van september/oktober pas in november/december uitgevoerd.

In 1962 begon de Spaanse nationale televisiezender (destijds de enige), TVE, met het uitzenden van ¨Las 12 campanadas¨ vanaf de Puerta del Sol in Madrid en werd het eten van de druiven op televisie vertoond. Sindsdien worden er tijdens de 12 klokslagen in 60 seconden tijd 12 druiven op elke klokslag gegeten. Soms succesvol, maar vaak echter zonder succes want makkelijk is het niet. Gelukkig worden de druiven snel weggespoeld met een glas Cava. De traditie van Las doce uvas de suerte werd al gauw overgenomen door Spaanse emigranten in andere landen en vele inwoners van Spaanstalige landen in Latijns Amerika.

Naast het eten van de druiven bestaat daar ook de traditie van geld in de schoenen doen om fortuin te hebben in het nieuwe jaar, lopen met koffers om de mogelijkheid te hebben in het nieuwe jaar een reis te maken of rood of wit ondergoed dragen om veel liefde te hebben in het nieuwe jaar.

De commercie springt hier handig op in want naast de meest verkochte reguliere trossen druiven worden er ook speciale setjes verkocht van precies 12 stuks, waarvan de meest bijzondere hieronder staat afgebeeld; druiven met daar overheen flinters bladgoud.

Je weet dus wat je te doen staat als je nog nooit een jaarwisseling op Ibiza hebt meegemaakt.

La doce uvas de suerte oro
12 druiven met flinters bladgoud besprenkt. Prijs: onbekend. Idee: onbetaalbaar.

 

 

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste Artikel

Verandering van weer

Unesco en Ibiza

Ibiza in de groei

Ses Salinas

Liefde op Ibiza!