Droogte leidt tot voedseltekort

  • Home
  • Droogte leidt tot voedseltekort

droogteIBIZA – De aanhoudende droogte op Ibiza leidt tot een verlies van tussen de 70% en 90% van gras en voedergewassen, zo blijkt uit een studie gedaan door door het Ministerie van Landbouw van de Consell.

In het rapport, wat openbaar gemaakt werd door het hoofd van het ministerie Alvarez Francisco Javier Marí, is te lezen dat de boeren slechts 10% van de normale oogst zullen halen, tenzij het de komende 3 tot 4 weken nog flink gaat regenen.

Vooral de graansoorten hebben enorm te lijden onder de droogte en dat is voor sommige veehouderijen een regelrechte ramp te noemen. Het inkopen van veevoer vanaf het vaste land wordt ook lastig omdat niet alleen Ibiza te kampen heeft met extreem weinig neerslag, maar ook op het vaste land viel er tot nog toe amper regen deze winter. De kosten voor het voer kunnen door veel boeren niet gedragen worden. Zij rekenen er op om voor het overgrote deel in hun eigen behoefte te kunnen voorzien. Inkopen is dan al een schadepost en duur inkopen lijkt voor velen een onhaalbare zaak.

In de studie van Consell wordt er herinnerd aan het feit dat de gemiddelde neerslag tussen de maanden november en januari meestal 183,3 millimeter (64,3 gedaald in november, 74,8 in december en 44,2 in januari) is, terwijl dat dit jaar is teruggelopen tot tot slechts 1,4 millimeter (0,4 in november, niets in december en 1 in januari) in dezelfde periode.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *