Drie koningen

Drie KoningenIBIZA – Wat Sinterklaas is voor de Nederlanders, dat is Drie Koningen voor de Spanjaarden. Het is vanavond pakjesavond op Ibiza.

In Spanje vieren ze vanavond “Los Reyes Magos”, bij ons beter bekend als Drie Koningen. Dit feest wordt gevierd met de kinderen zoals de Nederlanders dat doen met Sinterklaas. Kinderen gaan in groepjes van drie, verkleed als koningen, langs de deuren waar ze liedjes zingen in ruil voor snoep, eten en soms zelfs geld. De tres Reyes Magos: Melchior, Caspar en Balthasar, zijn de drie wijzen die op reis gingen om het pasgeboren kindje Jezus te zoeken en te aanbidden. Op 5 januari komen de tres Reyes Magos per boot aan in Ibiza waarna er meestal een optocht plaatsvindt, de Cabalgata de Reyes, waarin de drie koningen op wagens, op paarden, of zelfs op kamelen en onder begeleiding van muzikanten door de stad rijden. De kinderen wordt echter wijsgemaakt dat er dagen van te voren al wijzen gesignaleerd worden in supermarkten en cadeauwinkels om de brieven die de kinderen schrijven met daarop hun wensen in ontvangst te nemen. Op verschillende locaties kunnen kinderen zich laten fotograferen met de wijze mannen.

Kinderen dienen voorafgaand aan het feest op het balkon of onder een raam een schoen te zetten met daarin wat lekkers, zodat ze ervan verzekerd zijn de cadeaus te ontvangen van de Reyes Magos op de avond van 5 januari. Mochten de kinderen zich slecht hebben gedragen in het voorafgaande jaar, dan krijgen ze een zakje carbón dulce, zoete houtskool.

6 januari is in Spanje, en dus ook op Ibiza, een nationale feestdag en ook de dag waarop je op straat veel kinderen zult aantreffen die hun nieuwe speelgoed uit proberen.

De ouders laten Driekoningen ook niet onopgemerkt voorbij gaan want ze eten dan, alweer, lekkernijen zoals de Roscón de Reyes, de Driekoningskrans, een soort tulband cake met slagroom. Traditioneel zit er ergens in de Roscón een boon verstopt en wie hem op zijn bord vindt moet de Roscón betalen. De boon is echter in de loop der jaren vervangen voor een klein plastic poppetje.

Roscón de Reyes
Roscón de Reyes

 

carbón dulce
Carbón dulce
optocht-drie-koningen
Optocht Drie Koningen

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *