Dode murenen spoelen aan op Ibiza en Formentera

  • Home
  • Dode murenen spoelen aan op Ibiza en Formentera

Steeds meer dode murenen worden aangetroffen op de stranden van zowel Ibiza als Formentera. Op 7 augustus werd het eerste dode exemplaar geregistreerd, en sindsdien stijgen de aantallen in hoog tempo.

Eerst werd de mureen, ook wel moeraal, alleen dood aangetroffen op Ibiza, maar nu speelt het vreemde tafereel zich ook af op Formentera. Hoewel het niet het monster van Loch Ness is, vind je toch dit enge beest liever niet naast je handdoekje op het strand. De murenen zijn familie van de aal,  en kunnen leven in zowel zoet, zout als brak water. Ze komen voor in tropische en subtropische wateren. Echter begrijpen experts niet waarom ze dit jaar in zulke grote getallen dood worden gevonden aan de kustlijnen van de Pitiusias.

Volgens oceanograaf Toni Boix wordt de mureen niet dood teruggegooid in het water. Stel dat er namelijk gevist zou worden op de mureen, dan zou de vis in ieder geval een haak gat hebben. Dit was echter niet het geval. De hoge sterfgetallen van deze vissoort heeft administraties en experts gewaarschuwd om zo snel mogelijk te ontdekken wat er aan de hand is.

De mediterrane bruine vis heeft een langwerpig lichaam en kan een lengte van 1,5 meter bereiken, en wel meer dan 15 kilo wegen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *