Doce uvas, een eeuwenoud gebruik

  • Home
  • Doce uvas, een eeuwenoud gebruik

doce-uvasTwaalf druiven (Spaans: Doce uvas) is een Spaanse traditie op oudejaarsavond. Vanavond wordt er op veel plaatsen op Ibiza bij elke klokslag vóór middernacht, een druif gegeten.

Volgens de traditie zou dit de Ibicencos volgend jaar geluk brengen. Een andere bekende plaats waar dit ritueel wordt uitgevoerd, is het Puerta del Sol, het centrale plein van de Spaanse hoofdstad Madrid. Het eten van de twaalf druiven begon in 1909 toen uit Alicante een partij verse druiven aankwam, midden in de winter. Om deze goede oogst te vieren, werd toen bij elke klokslag een druif gegeten. De reden waarom twaalf druiven worden gegeten, zou te maken hebben met de twaalf klokslagen vóór middernacht, en met de twaalf maanden van het jaar erop, waarbij elke druif een maand geluk brengt. Het eten van de druiven is inmiddels uitgegroeid tot een traditie. Zelfs de klok van Puerta del Sol is op de televisie te zien. Nadat de druiven naar behoren zijn verwerkt, wordt er getoost met Cava op het nieuwe jaar.

Op Oudjaarsavond – Noche Vieja – blijven de meeste mensen tot tenminste middernacht thuis. Daarna, meestal rond de klok van 1 uur, is het feesten buiten de deur. Zeker de jongere generaties gaan na enen allemaal op stap.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *