Dit verdient de koning van Spanje

  • Home
  • Dit verdient de koning van Spanje

Koning van SpanjeHet Spaanse koningshuis heeft vandaag de salarissen van de leden van de Koninklijke familie bekend gemaakt. Koning Juan Carlos zal in 2013 een bedrag van 292.752 euro gaan verdienen krijgen terwijl zijn zoon en tevens de toekomstige koning de helft zal gaan verdienen krijgen. In totaal zal het Spaanse Koningshuis 7,9 miljoen euro tot haar beschikking hebben in 2013.

Koning Juan Carlos zal dit jaar een salaris hebben van 292.752 euro en Prins Felipe ongeveer de helft met 146.376 euro. De salarissen van de Koning en kroonprins Felipe zijn nagenoeg hetzelfde gebleven als in 2012 maar de salarissen voor de Koningin en de infantes, de dochters van het Koningspaar, zijn gekort naar elk 55.000 euro. Het koningshuis zegt zo haar steentje bij te dragen aan de economische crisis waaronder het land gebukt gaat.

In 2012 verdiende Juan Carlos minder omdat dat de extra kerstbonus voor alle ambtenaren was ingetrokken, dus ook voor de Koning. Dit jaar zullen de Koning en Kroonprins echter wel weer gewoon een kerstbonus ontvangen waardoor hun salaris weer op het niveau van 2011 staat. In 2012 werd het salaris van de Koning met 7,1% gekort, oftewel 21.000 euro minder voor de Koning en 10.400 euro minder voor de Kroonprins.

Het totale budget voor het Spaanse Koningshuis is voor het boekjaar 2013 vastgesteld op 7.930.000 euro. Het merendeel van de kosten gaat naar het personeel van de diverse Koninklijke residenties. Bijna de helft van het budget, te weten 48,78 procent, wordt verbrast aan personeelskosten, in totaal 3.870.000 euro. Ontslagen vallen er ook in het koningshuis. Op het totale personeelsbestand van 139 moesten 6 mensen een werkloosheidsuitkering aanvragen. Naast deze vaste ploeg zijn er echter nog veel meer mensen werkzaam in en rond het Koningshuis, te weten beveiliging, administratief personeel alsook personeel in andere sectoren.

Het goedwillende en dicht bij het volk staande Spaanse Koningshuis heeft tevens besloten dit jaar minder officiële voertuigen nodig te hebben. De familie levert 27 voertuigen in en komt daarmee op een totaal van 45 officiële voertuigen dit jaar. Om deze voertuigen te besturen zijn er 68 chauffeurs, hetzelfde aantal als in 2012, dit terwijl er minder voertuigen zullen zijn. Als jij weet waarom dit allemaal nou echt nodig is, dan mag je onder dit artikel reageren…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *